2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkérdőjelezik Csegzi Borbéllyal szembeni fölényét

2007. július 03. 12:28, utolsó frissítés: 12:28

Megkérdőjelezi a június 22.-án marosvásárhelyi polgármesterjelöltről szavazó választmány néhány tagja a szavazás eredményét, mely alapján a tagok Csegzi Sándor marosvásárhelyi alpolgármestert támogatták 23:20 arányban az esélyesebbnek tűnő Borbély László regionális fejlesztési miniszterrel szemben. A minisztert több körzet jelölte a megmérettetésre, mint ellenfelét, ám a titkos szavazáson a küldöttek többsége Csegzit támogatta.

A szavazást követően a választmány két, Borbélyt támogató tagja óvást emelt a voksolási procedúra ellen, fellebbezésüket azonban az illetékes testületek elutasították.

A Krónika napilapnak nyilatkozva körzete nevében Szász Lajos elsősorban azt kifogásolta, hogy a két jelölt nem indult egyenlő eséllyel. Szerinte nem sportszerű, hogy míg Borbély csak beszédet tartott, Csegzi kivetítővel jött a gyűlésre. „Rendkívüli küldöttgyűlést kellett volna összehívni, hogy ne 23 ember döntse el, ki lesz a polgármesterjelölt” – jelentette ki a 11-es számú marosvásárhelyi körzet elnöke.

Szabó Annamária – a Nők a nőkért Szövetség országos elnöke – elfogadhatatlannak tartja, hogy a küldöttek a szavazás pillanatában nem körzetüket és szervezetüket képviselték. „Egyértelmű: a küldöttek nem tettek eleget kötelességüknek. Különben mivel magyarázható, hogy Borbély László jelölését kétszer annyi körzet támogatta, mint a Csegziét, a küldöttek többsége mégis az utóbbi mellett szavazott?” – így Szabó Annamária.

„Hogy a küldöttek nem az általuk képviselt körzet döntése alapján szavaztak, az erkölcsileg elítélendő, de az alapszabály szerint nem” – nyilatkozta a kérdés kapcsán Bakos Levente, aki többedmagával vett részt az óvások elbírálásában.

Csegzi alpolgármester kollégája szerint a Szász Lajos és Szabó Annamária által emelt kifogások egyike sem állja meg a helyét. „Én is sajnálom, hogy Borbély elveszítette a párharcot, de elismerem, tisztességes versenyben maradt alul. Sajnos ezek az emberek, akik utólag próbálnak kibúvókat találni, nem ismerik a demokrácia elemi szabályait” – szögezte le Bakos.

A Csegzi Sándort támogatók táborán belül megfogalmazódott az a vélemény, hogy bár Csegzinek vannak megvalósításai eddig nem tudta az eredmény súlyának megfelelően tálalni a nyilvánosság előtt. „Sokkal határozottabban, markánsabban kell bemutatnia mindazt, ami a nevéhez fűződik” – fogalmazta meg észrevételeit Benedek.

A külföldön tartózkodó Csegzit meglepte a jelöltéségét kifogásoló óvások benyújtása, valamint az e körül kialakult vita.

„Tisztában voltam vele, hogy sokak számítását keresztülhúzta a választmányi szavazás eredménye. Ha nem így alakult volna, egészen biztos, hogy senkinek nem jutna most eszébe átfogalmazni vagy újraértelmezni az RMDSZ választmányának alapszabályát” – fogalmazott a polgármesterjelölt. Csegzi örömmel nyugtázta, hogy a többség elfogadta az eredményt, és melléállt.(krónika/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS