2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beindult a lakosság egészségügyi nyilvántartásának programja

2007. július 03. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

Beindította az egészségügyi szaktárca a lakosság egészségi állapotának felmérését célzó országos programot, az egyéves program finanszírozására 300 millió eurót szánnak saját költségvetésből. Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter szerint a programra szükséges pénz a dohánytermékekre és alkoholtartalmú italokra kivetett szenvedélyadóból származik.

A tervek szerint valamennyi romániai lakos ingyen végezhet el legtöbb kilenc laboratóriumi vizsgálatot, a háziorvos tanácsára. A program célja, hogy kiderüljön, milyen betegségek a leggyakoribbak Romániában. Az egészségügyi
minisztérium ugyanis ennek függvényében szándékozik bizonyos betegségek megelőzésére irányuló kezdeményezéseket elindítani. A vizsgálat valamennyi állampolgár számára kötelező.

Ebben a hónapban a júliusban született személyeknek kell vizsgálatra jelentkezniük a háziorvosnál. Az érintetteknek a posta kézbesíti az értesítőlevelet és az ingyenes vizsgálatokra feljogosító formanyomtatványt. A levélben részletes útmutatást találnak az egészségfelmérési program lebonyolításáról, illetve a teendőkről.

A vizsgálatra jelentkezőknek egyébként többek között étkezési szokásaikról, esetleges káros szenvedélyeikről is be kell számolniuk. Ismertetniük kell továbbá alvási, sportolási szokásaikat, és ki kell térniük szexuális életükre is. Emellett a háziorvos rákérdez arra, hogy a család tagjai szenvednek-e valamilyen betegségben. A páciens egészségi állapotának függvényében az orvos megállapítja, melyek a javasolt laboratóriumi szakvizsgálatok.

A minisztérium tervei szerint egy év alatt – tehát 2008. július elsejéig – valamennyi romániai lakos egészségi állapotát felmérik. Arra az esetre, ha valaki nem tudna jelentkezni a vizsgálatokra a meghatározott időpontban, a tárca három hónappal meghosszabbítja a program futamidejét. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS