2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eladó a törcsvári "Drakula" kastély

2007. július 03. 15:28, utolsó frissítés: 15:28

A román királyi család egyik utódja eladásra kínálja a törcsvári kastélyt. Habsburg Domokos főherceg, Ileana hercegnő fia olyasvalakinek szeretné eladni a 14. században a brassói szászok által emelt kastélyt, aki "tiszteletben tartja az ingatlant és annak történetét".

Az ingatlant az 1980-as években restaurálták; 1990 után a Drakula-legenda miatt vált turistacélponttá. A királyi család az 1920-as évektől birtokolta a kastélyt, melyet 1948-ban a többi nemesi birtokkal együtt államosítottak. Az ingatlant tavaly májusban szolgáltatták vissza a 69 éves, New Yorkban építészként dolgozó Habsburg Domokos főhercegnek.

Domokos hétfői, New York-i bejelentése szerint 2009-ig vállalta, hogy tovább működteti a kastélyban berendezett múzeumot, és csak utána veszi teljesen birtokba az ingatlant – de erre különben a román állammal kötött szerződése is kötelezi, amely kimondja, hogy az állam a visszaszolgáltatás után még három évig bért fizet a főhercegnek a múzeumért.

Ennek ellenére az örökös már tavaly felajánlotta a Brassó megyei hatóságoknak a kastélyt, de az illetékesek sokallták a 60 millió (más források szerint 80 millió) dolláros árat. A mostani eladást egy amerikai társaság, a Baytree Capital koordinálja a Habsburg család megbízásából.

Azt nem jelentették be, hogy pontosan mennyit kérnek a kastélyért, de Michael Gardner, a Baytree igazgatója arról beszélt, hogy legalább 135 millió dollárért fog elkelni. A román államnak mindenesetre elővásárlási jogot biztosítanak, amennyiben megfelelő ajánlatot tesz – közölte az örökös és a Baytree képviselője.

Az ügyet bonyolítja, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság megállapításai szerint tulajdonképpen törvénytelenül, eljárási hibák miatt kaphatta vissza Ileana hercegnő örököse a kastélyt. Az ingatlanban az utóbbi években amúgy számos, Drakula-témájú filmet forgattak; a látogatók száma évente 450 ezer. (new york times, ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS