2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Veszélybe sodorhatja az aszály az ország energiaellátását

2007. július 03. 16:43, utolsó frissítés: 19:28

Augusztus folyamán a Duna alacsony vízhozama miatt veszélybe kerülhet az ország energiaellátásának jelentős részét biztosító cernavodai atomreaktor működése, majd szeptember folyamán a 2-es blokk is veszélyeztethetett lehet, tekintettel arra, hogy az áprilisi becslésekhez képest jóval alacsonyabb a mostani vízhozam – nyilatkozta Varujan Vosganian gazdasági miniszter.

„Már most jóval alacsonyabb a szakhatóságok által áprilisban előrejelzett vízszint, így szorongatóbb az időjárás, mint amit korábban előrejeleztek” – fejtette ki az energiaellátás veszélyeztetettsége kapcsán a gazdasági miniszter.

Ha a szárazság nem következett volna be, július folyamán a két energiaszolgáltató nagyvállalat, a Hidroelectrica és a Nuclearelectrica akadálymentesen teljesíthette volna szerződéses kötelezettségeit.

A tárcavezető ugyanakkor kifejtette, jövő hétig a kabinet kidolgoz egy tervet az alternatív ellátást biztosító cégek azonosítására, amelyek majd kormánytámogatást kapnak arra az esetre, ha a fő villamosáram-szállítók termelése részlegesen kiesne.

Vosganian hozzáfűzte, ha a Duna jelenlegi vízhozama nem változik, nem áll fenn annak a veszélye, hogy augusztusban problémák lesznek az energiaszolgáltatással. „Jelenleg Ausztria és Magyarország területén jelentős a csapadékhozam, de a Duna romániai hozama legnagyobbrészt a volt Jugoszlávia területéről származik, ahol kimondottan alacsony a csapadékmennyiség” – magyarázta a miniszter. (newsin/tmch)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS