2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nehezíti a BBTE magyar tanárainak munkáját az EP-ben folytatott bolyais akciózás, mondja Magyari

2007. július 03. 18:41, utolsó frissítés: 19:30

A Bolyai-Egyetem ügyében történő korrekt tájékoztatásra hívta fel az RMDSZ EP-képviselőinek figyelmét ma közzétett nyilatkozatában Magyari Tivadar, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tagozatvezető rektorhelyettese. Közleményében a rektorhelyettes mintegy válaszol a három európai parlamenti képviselő az utóbbi két hétben az önálló Bolyai egyetem ügyében folyatott lobbi-akciójára:

„A közvélemény és az egyetem magyar oktatói és hallgatói közössége joggal várja el tőlem mint magyar tagozat-vezető rektorhelyettestől, hogy megfelelő következetességgel képviseljem a magyar oktatás érdekeit a BBTE-n. Ennek a képviseletnek az én helyzetemben csak diplomáciai, felsőoktatás-szakmai útjai vannak. A tárgyalásoknak, a kialakuló tervezeteknek politikai nyomásgyakorlástól mentes időszak, légkör jobban kedvezne. Szeretném, ha komoly és felelős politikai szereplők tudnák, hogy amennyiben a felsőoktatásunk dolgainak rendezését kívánják a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen is, akkor a mostani egyeztetéseknek és megoldási formák kidolgozásának nem kedvez a BBTE elleni napi kampány.

Megértem és tudomásul veszem politikusok nézeteit. Ismertek azok a tételesen felsorolható elégedetlenségek, amelyeket az egyetem kapcsán a romániai magyar közvélemény évek óta oszt.

A multikulturalizmus és ennek megjelenítése, a feliratozás, a mindenki által elfogadható intézménytörténet témája nyilvánvalóan különféleképpen értelmezhető, hosszasan vitatható és meg nem oldott problémákkal vagy nagyon lassan rendeződő gondokkal telített, még ha az utóbbi hónapokban kedvező fejlemények is voltak.

Viszont nyomatékkel arra kérem a politikailag megnyilvánulókat, hogy a meglévő, valós magyar egyetemi közösségünket ne nyilvánítsák gyakorlatilag nem létezőnek. Ezzel azokat sértik, akik ügyét vélik szolgálni. A több száz kötelességét teljesítő, szakmailag elismert magyar oktató (közte nem egy akadémikus) és a több ezer diák mindennapi munkáját tekinti semmisnek minden olyan nyilatkozat, amely bagatellizálja, alig létezőnek, „lehetetlennek” és zavarosnak nyilvánítja a magyar oktatást a BBTE-n.

Arra kérem a romániai magyar közvéleményt és az árnyalt tájékoztatásra elhivatott sajtót, a politikusokat, hogy az egyetemről, annak magyar tagozatáról egyoldalú, kizárólag fekete képet ne mutassanak, mert nem valóságszerű, sőt megmosolyognivaló.

Nem valóságszerű, amikor például ezekben a napokban 1200 magyar diák ballagott tízezernyi szülő, rokon és száz meg száz magyar oktató jelenlétében, magyar nyelvű szavalatok, imák és egyéb köszöntők közepette. Ezen a héten írják záróvizsga dolgozataikat ötvenféle profilon, szakon, magyar nyelven, és védik szakdolgozatukat, s két hét múlva már magyar nyelvű „Isten hozott” is köszönti az elsőéves beiratkozókat, várhatóan háromezer fiatalt.

Nem igaz, hogy „maga az egyetem megtévesztő információt nyújt a saját maga által biztosított anyanyelvi oktatásra vonatkozóan.” Ez sértő belekontárkodás nem ismert dolgokba, miután nagyon sokan és sokat dolgoztunk, valamennyien magyar személyek – a sajtó jótékony segítségével is – azon, hogy felvételizőink és diákjaink a legteljesebb információt kapják meg arról a hatvan szakról, amely magyar nyelvű képzést biztosít.

Nem igaz, hogy „nem állnak a magyar diákok rendelkezésére szakorientációs lehetőségek, önállósult profilok” (azon kívül, hogy a megfogalmazás zavaros). Amire volt lehetőség, azt a szakirányt beindították magyar nyelven is, hiszen így lett mégis majdnem hatvan szak és huszonhat mesteri program. Ahol erre megfelelő professzor van, ott a doktori felkészülés is voltaképpen magyar nyelvi környezetben történik. Így csak legfennebb részben igaz az, hogy nem biztosított „a teljes felsőoktatási anyanyelvi oktatási ciklus”. Ezen még dolgoznunk kell, de sok minden nem is az egyetemen, hanem országos törvényeken és az országos oktatáspolitikán múlik.

Általában nem igaz, bármennyire is meggyökereztették ezt a nézetet egyesek, hogy az egyetemen egy általános, tömény, mindent lebénító magyarellenesség lenne. Nem egy gond akadt és akad ezzel kapcsolatban. De a túlzást, ezernyi készséges, a magyar tagozat ügyét megértő, sőt azért nacionalista nemzettársaival is szembeszálló román kollega miatt is határozottan visszautasítom" – áll a rektorhelyettes által ma kiadott közleményben.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS