2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cigarettacsempészet támogatásával vádolják Blaga és Frunzăverde ex PD-s minisztereket

2007. július 04. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

A román–szerb határon folyó cigarettacsempészet támogatásával vádolja a Demokrata Párt (PD) két vezető politikusát Mugur Ciuvică, a Politikai Vizsgálati Csoport (GIP) nevű civil szervezet elnöke.

A korábban Emil Constantinescu egykori államfő kabinetfőnökeként dolgozó Ciuvică sajtóközleményben azt állította, hogy a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) származó dokumentumok szerint Vasile Blaga volt belügyminiszter, a PD főtitkára és Sorin Frunzăverde egykori védelmi miniszter, a párt alelnöke Constantin Duvac rendőrfelügyelővel együtt védelmet biztosított a csempészeknek, akik a Krassó-Szörény megyei Ómoldova szabadkereskedelmi övezetében számla nélkül vásárolt cigarettát a szerbiai és romániai feketepiacon értékesítették.

A GIP elnöke szerint a civil szervezet birtokába jutott a SRI által lehallgatott telefonbeszélgetések átiratainak és tanúvallomásoknak, amelyek a csempészhálózat leleplezése után, 2006 októberében bíróság elé állított tíz vádlott ügyében készültek.

Ciuvică közölte, az ügyészségi vizsgálat csak helyi szinten zajlott, noha az ügyben a szálak magasabb szintre, politikai vezetőkhöz, tisztségviselőkhöz, rendőrségi és határőrségi vezetőkhöz vezetnek. A dokumentumok szerint az egyik vádlott, Nicuşor Cocoana rendőrtiszt azt állította, hogy a csempészektől kapott kenőpénz egy részét Vasile Blagának továbbította, Sorin Frunzăverde neve pedig többször is felmerült a cigarettacsempészek lehallgatott telefonbeszélgetéseiben.

A GIP kéri, hogy a szervezett bűnözés elleni ügyosztály (DIICOT) és a belügyminisztérium közölje, indult-e vizsgálat Cocoana kijelentései kapcsán, Vasile Blagát pedig kihallgatták-e az ügyben.

A két demokrata politikus azzal reagált Ciuvică állításaira, hogy a GIP elnöke vádjaival a PD hitelét próbálja rontani. Blaga és Frunzăverde július 2.-án közleményben utasította el a vádakat. „Mugur Ciuvică akciója nem más, mint újabb próbálkozás a Demokrata Párt, személyiségek és intézmények befeketítésére, amelynek sem alapja, sem eredménye nincs” – áll a két politikus közleményében.

„Két egykori minisztert felelőssé tenni néhány vádlott feltételezései alapján csakis a névtelenségből való kilépésre tett szánalmas próbálkozásnak tekinthető” – fogalmaz közleményében a két demokrata párti politikus. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS