2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pártközi patthelyzet: nincs megegyezés az új választási rendszerről

2007. július 04. 14:12, utolsó frissítés: 15:58

Döntöttek a pártok az egyéni kerületi választási rendszer bevezetéséről – anélkül azonban, hogy számos választástechnikai kérdésben kiegyeztek volna a parlamenti szakbizottság szerdai ülésén. A parlamenti alakulatok egyedül abban értettek egyet, hogy a régi pártlistás szavazást újfajta választási rendszernek kell felváltania.

A bizottság tizenöt tagja közül tizenegyen, köztük a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokrata Párt (PD) képviselői egyaránt az egyéni kerületi választás bevezetését szorgalmazta.

A kezdeményezés ellen szavazott a Nagy-Románia Párt (PRM) két képviselője, az alakulat ezzel mintegy tartva magát az új választási formulát elutasító álláspontjához. Nem úgy azonban a Konzervatív Párt (PC) képviselői, mely az egyéni kerületi választási rendszer korábbi támogatása ellenére tartózkodtak a bizottsági szavazáson.

Az RMDSZ ugyancsak tartózkodott: a szövetség képviselői legutóbb úgy nyilatkoztak, amennyiben egy olyan választási rendszerben sikerül kiegyezni, amely figyelembe veszi a reális szavazatarányokat, támogatnának egy egyéni kerületi szavazásról szóló alternatívát.

A szerdai bizottsági döntésen a pártok nem érintették a választási rendszer megváltoztatásának egyébként két legfontosabb kérdését, a szavazókerületek kialakítását és a mandátum-elosztás módját.

A többségi választási rendszer mellett foglaltak állást a szociáldemokraták. Eszerint az országos parlamenti választásokon, az önkormányzati vezetők megválasztásához hasonlóan, a pártok kerületenként egyetlen jelöltet állítanának, minek következtében a legtöbb szavazatot megszerző jelölt nyerne mandátumot.

Ezzel szemben a PD olyan vegyes rendszert támogatott, amelyben az egyes pártjelöltek által körzetekben megszerzett abszolút többség ellenére sem osztanának ki mandátumot, hanem az arányosság elve alapján egy második, országos szinten kerülnének kiosztásra a mandátumok.

Az RMDSZ a preferenciális szavazást támogatja, melyben a választók ugyan pártlistáról szavaznak, azonban ők határozzák meg a jelöltek sorrendjét.

Az új választási rendszer bevezetésének egyik legkényesebb kérdése a választókerületek határainak kijelölése, mely várhatóan számos vitát gerjeszt majd a parlamentben. Az RMDSZ-nek ugyancsak a kerületek kijelölésének kérdésében van a legtöbb fenntartása.

A szövetség attól tart, hogy az új rendszer bevezetése után a magyar párt mindössze a székelyföldi szavazókerületekben szerezhet mandátumot, illetve egy RMDSZ számára kedvezőtlen kerülethatár esetén még ott sem – ennek következtében az RMDSZ képviselőjelöltjei akkor is kiszorulhatnak a parlamentből, ha a jelenleginél nagyobb szavazatrészesedést nyernek a következő parlamenti választáson. (hírszerk./úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS