2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Árutőzsdén dől el az országos gyógyszerellátás

2007. július 04. 14:59, utolsó frissítés: 15:00

Árutőzsdei versenytárgyalásokat rendezne az elkövetkezőkben Călin Popescu Tăriceanu kormányfő a kórházi gyógyszerellátásról. Döntését a kabinet vezetője azzal indokolta, hogy ezáltal átláthatóbbá válnának a kórházi gyógyszerellátásért cégek közt folyó versenytárgyalások. A miniszterelnök az intézkedést Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter javaslatára hozta meg.

Az országos hatóságok korábban számos törvénytelenségről számoltak be a versenytárgyalások kapcsán, többek között azt is kifogásolva, több esetben ismételten ugyanazok a cégek nyerték a liciteket.

Az intézkedés nyomán ezentúl a helyi önkormányzatok felelnek majd 40 megyei kórház korszerű egészségügyi felszereléssel való ellátásáért.

Ezzel párhuzamosan még ebben az évben négy regionális egyetemi klinika épül, továbbá 16 sűrgősségi klinika – jelentette be a kormányfő.

A részleges egészségügyi reformmal egy időben, a gyógyszerészek országos képviselete az ingyenesen és járulékosan kiiratható gyógyszerek kiadására megállapított felső határ eltörlését kéri a kabinettől. A Gyógyszerész Kamara és Gyógyszerforgalmazók Egyesülete mai, közös közleményükben arra hívják fel a figyelmet, egyetlen európai országban sem létezik a romániai határhoz hasonló gyógyszerkiadási megkötés.

Szerintük, ha a közeljövőben megszűnne a gyógyszerkiadásra kiszabott felső határ, a betegeknek nem kellene havonta sorba állniuk a gyógyszertárak előtt, ugyanakkor kivárniuk a hónap elejét, míg ingyenes vagy járulékosan kiírt gyógyszereiket kiválthatják.

A gyógyszerészek országos képviseletének július 4.-i közleményére reagálva, az Egészségügyi Bitosítóház (CNAS) tárgyalásra hívta a kamarát, felszólítva, javasoljanak érvekkel alátámasztható, konkrét megoldásokat egy ilyen jellegű terv megvalósításához.(realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS