2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mentelmi jogukkal való durva visszaélésért toloncolt ki több román diplomatát Nagy-Britannia

2007. július 04. 16:44, utolsó frissítés: 16:51

Több brit nagykövetségen és más, magas rangú bizottságokban dolgozó román diplomatát toloncoltak ki a brit hatóságok az elmúlt időszakban, amiért durván visszaéltek mentelmi jogukkal – tudosít a Daily Mirror brit bulvárlap mai számában.

A lap szerint a mentelmi jog védelme alatt súlyos bűncselekményeket elkövetők feketelistáját a brit külügyminisztérium állította össze. Ennek alapján az elmúlt 10 évben 28, Nagy-Britanniában tartozkodó magas rangú diplomatát tessékeltek ki az országból.

A listán számos más ország diplomatái között szerepelnek romániai attasék is, akiknek kilétét azonban nem hozták nyilvánosságra. A brit külügyi tárca által kiadott közlemény a diplomaták által elkövetett bűncselekmények körülményeiről sem számol be. Azt azonban tudni lehet, hogy a feketelistát a szaud-arábiai diplomaták vezetik, a kitoloncoltak között szereplő marokkói diplomatát emberrablásért és támadásért, két dél-afrikai diplomatát rablásért toloncoltak ki.

Leggyakrabban drogkereskedelemért, erőszakért, pedofíliáért, családon belüli erőszakért tiltjanak ki államközi kapcsolatokért felelős, magas rangú tisztségviselőket.

Az érvényben lévő nemzetközi szabályok alapján az idegen országban megbízatást teljesítő attasékat semmiféle bűncselekményért nem ítélhetik el az országos hatóságok, az egyedüli intézkedés, amit velük szemben foganatosíthatnak, az a kitoloncolás. (hírszerk./realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS