2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés: az egypártrendszer ideje lejárt

2007. július 04. 17:21, utolsó frissítés: 18:11

„Elengedhetetlenül fontos az erdélyi magyar-magyar párbeszéd intézményesítése egy Erdélyi Magyar Kerekasztal által. Az összefogás új módozatait kell megtalálni, ehhez pedig párbeszédre van szükség. A pártegység ideje lejárt, mivel az egypártrendszer visszafejleszti a közösség alkotó energiáit” – summázta Tőkés László EMNT-elnök mai sajtótájékoztatóján, a június 30.-i Erdélyből Európába címmel, Marosvásárhelyen tartott ellenzéki „válságkezelő” fórum eredményeit.

A közlemény megállapítja: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), Székely Nemzeti Tanács (SZNT), Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), Magyar Polgári Egyesület (MPE), Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), valamint a fórum többi résztvevője egyetértettek Tőkés László további független EP-jelöltségében.

Emellett a marosvásárhelyi színházban jelenlevő hat szervezet felkérte az RMDSZ-t, támogassa a püspök-politikus megválasztását az ősszel esedékes szavazáson.

A közleményben az áll még, hogy „a civil társadalom, a sajtószabadság és az ifjúsági szféra fejlődése is veszélybe került az egypártrendszer klientúraépítő és mindenre rátelepedő politikája által. A magyar közösség számára elérhető források pártpolitikai szempontok szerint történő szétosztása nem csak az «állampártot» gyengítette le, de az egész közösség fejlődését is veszélybe sodorta.”

„Az erdélyi magyar közélet jelenlegi válságát elsőrendűen a hatalmi politika hitelvesztése okozza. A magyar közösség érdekérvényesítő képessége a belső demokrácia és az intézményesült pluralizmus hiányában olyannyira legyengült, hogy a politikai képviselet puszta léte is veszélybe került” – áll a kiértékelőben.

A kiadott kiértékelővel, párhuzamosan Tőkés László az MTI-nek hivatalosan is közölte, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elfogadja azt a javaslatot, hogy a július 18-22. közötti Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Markó Béla RMDSZ-elnökkel párbeszédet folytasson.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS