2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezúttal Tăriceanu cigányozott. A Diszkriminációellenes Tanács elé citálják

2007. július 04. 18:11, utolsó frissítés: 19:24

Szót emelt a marosvásárhelyi székhelyű Pro Európa Liga emberjogi szervezet Călin Popescu Tăriceanu kormányfő legutóbbi, cigány közösséget érintő rasszista kijelentései ellen. A miniszterelnök az Olaszországban elkövetett bűncselekményekért a romániai roma közösséget tette felelőssé.

A Pro Európa Liga közleménye szó szerint idézi a kormányfő szombati, brassói nyilatkozatát:« A bukaresti Belügyminisztérium öt rendőrből álló csapatot küld, akiknek a Rómában bűncselekményeket elkövető romák elfogása és hazaszállítása a feladata. Ezek a romák a minden lehetséges bűncselekmény részesei, lopástól és prostitúciótól, szervezett rablásig és drogkereskedelemig » – fejtette ki a miniszterelnök.

Tiltakozásával Pro Európa Liga csatlakozott a Romani Criss roma érdekvédő szervezet proteszt-akciójához, mely a kormányfő rasszista, diszkriminatív kijelentései miatt elsőként emelt panaszt a Diszkriminációellenes Tanácsnál(CNCD).

A két szervezet kérésére a CNCD július 10.-ére idézte be kihallgatásra a kabinet fejét – nyilatkozta a panasztétel nyomán született döntésről Asztalos Ferenc Csaba CNCD-elnök.

Ebben az évben ez a második eset, amikor az állam egyik legmagasabb rangú tisztségviselőjét rasszista kijelentéseiért kihallgatásra hívja a Diszkriminációellenes Tanács. Május folyamán Traian Băsescu államfő « cigányozott » le egy rámenős újságírónőt egy bukaresti áruházban.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS