2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Schöpflin és a Bolyai: Románia képtelen az ország többnyelvű jellegét tiszteletben tartani

2007. július 04. 19:20, utolsó frissítés: 19:20

Körlevelet küldött Schöpflin György, a Fidesz euroképviselője kollégáinak az EP-ben, amelyben a kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetemre vonatkozó írásbeli nyilatkozat hátterét igyekezett összefoglalni.

A nyilatkozatot a három RMDSZ-es EP-képviselő kezdeményezte; ám Magyari Tivadar, az Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese kontraproduktívnak minősítette az dokumentum miatt kipattant politikai botrányt az egyetemen folyó magyar nyelvű oktatásra nézvést.

"[1999-ben] az akkori nemzeti kisebbségi főbiztos, Max van der Stoel által vezetett csapat tagja voltam. Feladatunk annak elemzése volt, hogyan lehetne a Babeş-Bolyai Egyetemet multikulturális és egyben többnyelvű intézménnyé alakítani" – ismerteti az egyetem körüli viták egyik korábbi fejezetét Schöpflin az összefoglalóban.

Az érkezésünkkor 1999-ben tapasztalt helyzetet röviden így lehetne felvázolni: (...) Ceauşescu bukása után, a romániai magyar kisebbség egyértelművé tette egy önálló, magyar nyelvű egyetem újraindítására vonatkozó igényét; ezt számos román kormány elvben elfogadta, de gyakorlatba ültetését megtagadta.

A Főbiztosi Hivatal szándéka mérséklő volt, a Babeş-Bolyai többnyelvűségét teljesen méltányos alapon szerette volna biztosítani. Számos ajánlatot terjesztettünk elő, de ezeket az egyetem sohasem a multikulturalizmus szellemében ültette gyakorlatba, így a három nyelvnek (román, magyar, német – ez utóbbi nem vitatott) sohasem lett végül egyenlő státusa. Valójában a magyarul oktatott tantárgyak változatlanul a jó szándéktól avagy a Szenátus román többségétől függtek.

A Babeş-Bolyai Egyetem múlt őszi, a parlamentben (az EP-ről van szó – szerk. megj.) szervezett kiállítása az egyetem multikulturalizmusa,de nem többnyelvűsége iránti elkötelezettségét volt hivatott bemutatni, az egész vállalkozásból valamiféle kirakathatást árasztva. A fényképekre vetett futó pillantás nyilvánvalóvá tette, hogy a Babeş-Bolyai Egyetemen semmi nem utalt magyar jelenlétre" – állítja Schöpflin.

"Ami az egyetemi autonómiát illeti, az egyetem egyik magas beosztású hivatalnoka kifejezetten állította, hogy az rendkívül korlátozott, és hogy a román kormány dönt minden fontos ügyben, még a magyar nyelv használatára vonatkozóan is. Másrészt, a Babeş-Bolyai Egyetem hitelesen többnyelvűvé tételét az autonómia tiszteletben tartására hivatkozva utasítják el. Mindkettő nem lehet igaz.

A magyar tannyelvű egyetem újraindítására vonatkozó igénynek tehát semmi köze az “etnikai szeparatizmushoz”, sokkal inkább a romániai magyar közösség tehetetlenségét fejezi ki azzal szemben, hogy a román állam képtelen az ország többnyelvű jellegét tiszteletben tartani, illetve felismerni, hogy az egynyelvű multikulturalizmus zsarnoki, antidemokratikus hozzáállásra utal" – zárul a tájékoztató. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS