2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Baki baki hátán: új részletek a Cioroianu-Rice találkozóról

2007. július 05. 11:55, utolsó frissítés: 17:40

Ceauşescuról francia nyelven írt doktori disszertációjával ajándékozta meg Condoleezza Rice-t Adrian Cioroianu román külügyminiszter a június 15-i washingtoni Fehér Házban tartott találkozón – számol be erről a Cotidianul országos napilap.

Cioroianu az ajándék kapcsán elmondta, szeretné, ha az amerikai külügyminiszter legalább beleolvasna a doktori dolgozatba, még akkor is, ha nem tudná megmondani Rice mennyire tartja érdekesnek a témát.

A román külügyminiszter közvetlenül a washingtoni találkozó előtt ajánlást is írt disszertációjába. Újságírói kérdésre kifejtette, pontosan nem emlékszik, milyen megszólítást használt az ajánlásban. „Már nem emlékszem, mit írtam, azt hiszem, barátsággal, vagy valami ilyesmit írhattam, miközben a találkozóra tartottam autóval” – fejtette ki Cioroianu.

Rice egyébként jól beszél franciául, ugyanakkor a politikai elemzésben is otthon van, tekintve, hogy a Standfordi Egyetem politológia tanszékének előadótanára volt.

A román sajtó által „Condi”-ként becézett Rice egy Tiffany divatháztól származó gombsort ajándékozott a román külügyminiszternek. A protokollszabálynak megfelelően a román Külügyminisztérium köteles felértékelni Cioroianu Washingtonban kapott ajándéktárgyát, és amennyiben annak értéke meghaladja a 200 dollárt, a külügyminiszternek ki kell vásárolnia azt állami tulajdonból.

Cioroianu Rice-szal folyatott június 15-i megbeszélését követően a román sajtó hevesen bírálta a román külügyminisztert a tárgyaláson elkövetett diplomáciai hibákért. A Cotidianul röviden „yesman”-ként emlegette Cioroianut, amiért a „yes-yes”, „of course” szokványos szófordulatokon kívül semmi érdembelit nem mondott angolul Rice-nak, emellett többször belevágott az államtitkár mondandójába. (cotidianul/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS