2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden öt romániai lakosból egy szívbetegségben hal meg

2007. július 05. 17:31, utolsó frissítés: 20:16

Időszerűnek mutatkozik a romániai lakosság egészségügyi állapotát felmérő országos egészségügyi program. Tízpercenként valamilyen szívbetegségben hal meg egy romániai lakos – mutat rá az Román Kardiológiai Intézet (SRD). Európai viszonylatban a szívmegbetegedés okozta halálesetek terén Románia első helyen áll.

A szakemberek továbbá arra figyelmeztetnek, az utóbbi években jelentősen megnőtt a cukorbetegek száma. Emellett egyre gyakoribbak a 45 éves kor alatti, szívbetegségek okozta halálesetek.

Az ülő életmód, elhízás és állandó stressz okozta magas vérnyomás egyben a leggyakoribb szívrendellenesség is, ami az ország lakosságának 25 százalékát érinti.

A szívinfarktus és érrendszeri megbetegedések fokozott veszélyt jelentenek, mivel előzetes figyelmeztető jelek nélkül, hirtelen állnak elő – figyelmeztetnek a kardiológusok.

A kardiológusok nyilvántartása alapján jelenleg négyszázezren szenvednek cukorbetegségben Romániában. Más szakértők legalább kétszer ennyi cukorbetegről számolnak be; a jelenséget azzal magyarázzák, hogy nem minden valós cukorbetegségben szenvedő személy fordul orvoshoz.

Világszinten 2025-re várhatóan a jelenlegi 184 millióról 333 millióra emelkedik majd cukorbetegek száma – figyelmeztetnek a szakértők.(realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS