2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

6,5 százalékkal nőtt a GDP – a kormányzati költekezés elmarad még a tervektől is

2007. július 06. 14:39, utolsó frissítés: 14:39

6,5 százalékkal nőtt a GDP az első félévben a tavalyi első félévhez képest, nyilatkozta Varujan Vosganian pénzügyminiszter előzetes becslésként egy tévéműsorban.

A hazai összterméke az első negyedévben, 68,49 milliárd lej, 6,0 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél. A tavalyi első negyedben 6,9 százalékkal, az utolsó negyedévben 7,6 százalékkal, tavaly egész évben 7,7 százalékkal volt nagyobb a GDP az egy évvel korábbinál. A mostani lassulás a lakossági fogyasztás némileg szerényebb növekedésének tudható be.

Idénre a hivatalos kormányzati várakozás 6,5 százalék, de májusban a pénzügyminiszter valószínűbbnek tartott 7 százalékos GDP-többletet,


és jövőre 12 százalékos GDP-növekedést jósol.

A gazdasági növekedést főleg a rohamosan szaporodó külföldi beruházások táplálják, és a lakossági fogyasztás is sebesen bővül, éves összehasonlításban 10 százalék fölött, az átlagbér tavaly 10-12 százalékos, idén több mint 15 százalékos éves reál-emelkedéseiből.

A kormányzati költekezés viszont (egyes infrastrukturális beruházások szervezetlensége miatt) egyelőre elmarad még a tervektől is. Főleg ezért a GDP viszonylag inflációmentesen növekedhet a nagy tőkebeáramlás, a növekvő kereskedelmi deficit és az importot vonzó, növekvő lakossági kereslet ellenére. Az olcsó EU-import maga is fékezi valamelyest az átlagos drágulást, csakúgy, mint más oldalról a tőkebeáramlás maga is, mert drágítja a lejt.

Ám az államháztartás inflációs szempontból jótékony állapotában is változás várható, habár egyelőre nagy a bizonytalanság az előrejelzésekben. A gazdasági és pénzügyminiszter szerint nem valószínű, hogy az államháztartási hiány az idén meghaladná a GDP-hez viszonyított 2,8 százalékot, sőt, akár a hazai össztermék legföljebb 2,4-2,5 százaléka is lehet. Az első öt hónapban többlet volt, a GDP 0,4 százalékával egyenértékű.

Az Európai Bizottság ennek ellenére államháztartási pozíciójának javítására sürgette Romániát az ország első konvergencia-programjának értékelésekor, márciusban. Szerinte középtávra a konvergencia-program tartható célokat jelölt meg, de az államháztartási hiány magasabb lehet a tervezettnél. (reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS