2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Negyven százalék fölötti országos szavazataránnyal vezet a PD

2007. július 09. 12:14, utolsó frissítés: 12:30

A lakosság közel fele (44 százalék) a Demokrata Pártból (PD) és a Liberális Demokrata Pártból (PLD) álló esetleges választási szövetségre szavazna, ha jövő vasárnap rendeznének parlamenti választásokat – derül ki a Társadalmi Kutatóintézet (BCS) legfrissebb felméréséből.

A másik körvonalazódó jobboldali pólus – amely a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpártból (PNŢCD) és az Emil Constantinescu exállamfő vezette Népi Akcióból (AP) áll, a voksok 12,2 százalékára számíthatna.

A felmérés szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága 17,2 százalékos, a Gigi Becali vezette Új Nemzedék Pártjáé (PNG) pedig 13,1 százalékos.

A Nagy-Románia Párt (PRM) és az RMDSZ egyaránt a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb alatt áll: mindkét alakulat a voksok 4,1 százalékára számíthat.

A politikusok népszerűségi listájának élén változatlanul Traian Băsescu államfő áll: a megkérdezettek 54,7 százalékának bizalmát élvezi. Ugyanakkor a lakosság 35 százaléka gondolja, hogy Băsescu politikai rendőrségi tevékenységet folytatott. Gigi Becali 38,6 százalékos népszerűségnek örvend, míg Călin Popescu-Tăriceanu támogatottsága 17,6 százalékos.

A kormányok közül a lakosság a Mugur Isărescu vezette kabinet munkáját ítélte a legjobbnak: 1-től 10-ig terjedő skálán 6,26-ra értékelték. A Tăriceanu-kabinet tevékenységét 5,04-essel osztályozták a megkérdezettek. Ez azt jelenti, hogy gyengébbnek tartják, mint az Adrian Năstase vezette kormány munkáját, amely 5,43 pontot ért el. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS