2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pert nyert Bodó Barna a BBTE rektora ellen

2007. július 09. 14:12, utolsó frissítés: 14:12

Végleg elutasította a temesvári táblabíróság azt a fegyelmi büntetést, melyet a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora rótt ki Bodó Barna tanárra tavaly júliusban.

A 2007. július 4-én immár másodfokon meghozott bírósági határozat értelmében a BBTE vezetősége a fegyelmi kirovásakor kétszeres hiát követett el: egyrészt a vád megalapozatlan volt, másrészt az eljárás során hibák történtek. A BBTE rektori hivatala a büntetés kiszabásakor nem tartotta tiszteletben a munkatörvénykönyv vonatkozó előírását.

A rektori döntésből továbbá nem derül ki, hogy miért nem vették figyelembe a Bodó Barna által az etikai bizottság előtt bemutatott tényeket és információkat.

A döntés kimondja: a BBTE rektori hivatala nem bizonyította be az általa felhozott vádpontokat; az a sajtó-válogatás, amelyet ebből a célból mellékeltek, nem igazolja a vádat.

A BBTE rektora 2006 július 14.-én b#Hantz Pétert – időközben oktatói székéből eltávolított fizika-professzort – megrovásban, Bodó Barna egyetemi tanárt pedig írásos figyelmeztetésben részesítette amiatt, hogy az oktatási intézményről való hamis információkat terjesztenek.

Az egyetem döntését mindkét oktató megfellebbezte a munkaügyi bíróságon, illetve a tanügyi tárca legfelsőbb etikai fórumán. Utóbbi - bár 2006 szeptembere volt az eljárás határideje a törvények szerint - máig nem adott választ.

A temesvári törvényszék 2007. április 5-én tárgyalta alapfokon a BBTE és rektora ellen indított munkaügyi pert, minek következtében helyt adott Bodó Barna felperes kérelmének, az egyetemet pedig a fegyelmi büntetés visszavonására és a perköltségek kifizetésére kötelezte. A bíróság határozatát időközben az egyetem megfellebbezte. Ez utóbbit Bodó Barna ugyancsak megfellebezte, mely fellebezésnek a táblabíróság júliusi döntése értelmében helyt is adott.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS