2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hitelrontásért perelné be néhány román értelmiségi a Ziua és Nagy-Románia hetilapokat

2007. július 09. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

Személyük ellen irányuló hitelrontás miatt perelné be Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu és Dan Tapalagă a Ziua (Nap), Nagy-Románia (România Mare) és Nemzeti Lobogó (Tricolor) szélsőséges hetilapokat.

A három értelmiségi hangsúlyozta, nem a szólásszabadság korlátozását követik lépésükkel, hanem ezekben a lapokban megjelent félretájékoztatás és személyükre vonatkozó hitelrontás miatt szánták el magukat a jogorvoslatra.

Vladimir Tismăneanu megjegyezte, amennyiben a román bíróságokon nem születik számára kedvező döntés, a Nagy-Románia valamint Nemzeti Lobogó kiadványok főszerkesztői ellenében, nem áll meg a hazai jogorvoslás szintjén és az Emberjogi Bírósághoz vagy az Amerikai Egyesült Államokbeli bíróságokhoz fordul az ügyben.

Gabriel Liiceanu şi Vladimir Tismăneanu 100 000 eurós erkölcsi kártérítést követel majd a kiadványok felelőseitől, míg Dan Tapalagă 10 000 eurós erkölcsi kártérítést kér majd a Ziuatól, amelyet olyan központnak vagy újságírói egyetemnek adományozna, ahol újságírói etikát oktatnak.

Tapalagă szerint a Román Újságíró Klubnak (CRP) korlátozott hatásköre van a visszaélések megfékezésére. (newsin/realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS