2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alig születtek jelentések: eredménytelen volt a parlamenti vizsgálóbizottságok munkája

2007. július 10. 12:13, utolsó frissítés: 12:13

Eredménytelennek bizonyultak az elmúlt parlamenti évadban a parlamenti különbizottságok. A törcsvári Bran-kastély törvényes visszaszolgáltatását, a Hírszerző Szolgálat (SRI) által lebonyolított telefonlehallgatásokat vagy a Ceauşescu bankszámláit vizsgáló munkacsoportok egy éves munka után eredmény nélkül zárták a parlamenti évadot.

A képviselők és szenátorok arról számoltak be, hogy az illetékesek folyamatosan dolgoztak a hatáskörükbe tartozó ügyeken, ennek ellenére a bizottságoknak csupán fele jutott valamilyen következtetésre a vizsgálatok során.

A tavaly októberben létrejött, a Ceauşescu vagyont vizsgáló bizottság másfél éves tevékenység után nem jutott következtetésekre.

A hírszerző szolgálatok telefonlehallgatásait vizsgáló szervet 2007 áprilisában hozta létre a képviselőház, azt követően, hogy Adrian Săftoiu, a Külügyi Hírszerzés (SIE) akkori igazgatója egy parlamenti kihallgatás során elszólta magát és kiderült: az általa vezetett szervezet ügyészi kérésre telefonlehallgatásokat végez, miközben ilyent csupán a SRI végezhetett, bírói engedéllyel. A bizottságnak májusban kellett volna bemutatnia jelentését, mivel azonban ezt nem sikerült összeállítani, a parlamenti szünet utánra napolták.

A madárinfluenza által okozott veszteségek felmérésére tavaly júniusban létrehozott bizottság ugyancsak eredménytelenül dolgozott; a jelentést nem mutatták be a képviselőháznak, miután a honatyák úgy értékelték, a madárinfluenza megszűnése után már nem szükséges elkészíteni a beszámolót.

A törcsvári Bran-kastély ügyében vizsgálódók megállapították, a visszaszolgáltatás törvénytelen volt. Ezt ugyan az alkotmánybíróság utólag cáfolta, ennek ellenére erről sem készült jelentés.

A vizsgálóbizottságok közül egyedül a Traian Băsescu államfő alkotmányellenes cselekedeteit vizsgáló szerv végzett kielégítő munkát. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS