2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elnapolta Tăriceanu kihallgatását a Diszkrimációellenes Tanács

2007. július 10. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

Elnapolta a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Călin Popescu Tăriceanu kormányfő kihallgatását, a miniszterelnök ügyvédjének kérésére, aki egy hét halasztást kért az ügyben. A kormányfő ügyvédje újabb bizonyítékokat, a miniszterelnök romaellenes diskurzusát tartalmazó hanganyagot és a Brassóban mondott szöveg átiratát csatolta Tăriceanu dossziéjához.

A kormányfőt a Romani Criss és Pro Európa Liga közösen benyújtott keresetét követően citálta be a diszkrimációellenes szerv.

Tăriceanu egy július 30.-án, Brassóban tartott konferencia alkalmával nyilatkozott elmarasztalóan az Olaszországban élő cigány közösségről. A román sajtó szerint a kormányfő a külföldön élő románokról szóló konferencia keretében azt nyilatkozta: „A bukaresti belügyminiszter a Rómában bűncselekményeket elkövető romák elfogására és visszatoloncolására küld egy öt rendőrből álló csoportot. Nem akarom, hogy az Olaszországban dolgozni akaró románok megítélésének, egy szűk körű roma etnikumú csoport ártson. A román tisztek feladata a bűncselekményeket elkövető romák pszichológiájából és azok működéséből felkészíteni félszigetbeli kollégáikat. Ezek a romák számos bűncselekmény elkövetői, a rablástól és prostitúciótól kezdve a szervezett lopásig és drogkereskedelemig.” – állította a román sajtó. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS