2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Folytatni kéne a Năstase ellen Zambaccian-ügyben folyó vizsgálatot, véli a korrupcióellenes főügyész

2007. július 12. 11:21, utolsó frissítés: 11:21

Nem lenne jó, ha Adrian Năstase ex-miniszterelnök ellen Zambaccian-ügyben folyó vizsgálatot a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) visszautalná az elsőfokú döntéshozatal szintjére – nyilatkozta a Realitatea hírügynökségnek Daniel Morar korrupcióellenes főügyész.

A főügyész ezzel az Alkotmánybíróság július 5.-én meghozott döntésére utalt, melynek értelmében a Năstase házaspár ellen folyó korrupcióellenes vizsgálat – ebben a volt kormányfőt többszöri megvesztegetéssel, zsarolással és hivatali visszaéléssel, felségét Dana Năstaset pedig megvesztegetésben való bűnrészességgel vádolják – diszkriminatív és alkotmányellenes, ezért újra kell tárgyalni az ügyet.

Morar kifejtette, egy évvel a Năstase ellen elindított vizsgálat után majdhogynem lehetetlen újból összeállítani az ügyiratot.

Az alkotmánybíróség döntése mellett arra is kíváncsiak vagyunk, mit mondanak majd az ügyben a bíróságok, vagyis miként nyilatkozik végül a Legfelsőbb Bíróság – magyarázta a főügyész. Szerinte az alkotmánybíróság döntése mellett a bíróságoknak is fontos szavuk van a Năstase ellen folyó vizsgálat újratárgyalásában vagy folytatásában.

Miniszterek és volt miniszterek ellen elindítható korrupcióellenes vizsgálatokhoz a DNA-nak az államelnöktől kell engedélyt kérnie, Hogyha a vizsgált személy képviselő vagy szenátor, a döntés a képviselőházon, illetve szenátuson is át kell menjen, tette hozzá Morar. Szerinte a Zambaccian ügyben az ügyészek betartották a 115-ös miniszteri felelősségrevonásra vonatkozó törvény előírásait.

A Năstase ellen folyó korrupcióellenes vizsgálatban az alkotmánybíróság a miniszteri felelősségrevonásra vonatkozó törvényt kifogásolta, melynek értelmében volt minisztert egyszerű állampolgárként vizsgálnak, funkcióval rendelkező kormánytag kivizsgálásához egy különleges, államelnök által felállított bizottság jóváhagyása szükséges. Emellett az alkotmánybíróság szerint a DNA a vizsgálat során további procedurális hibá követett el, mert nem kért engedélyt a képviselőháztól a vizsgálat elindítására. (newsin/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS