2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pöttering EP-elnöknél lobbizott Tőkés

2007. július 12. 12:36, utolsó frissítés: 15:45

Hans-Gert Pöttering Európa Parlamenti elnökkel találkozott Tőkés László püspök, független EP-jelölt és Fodor Imre a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. Tőkés az erdélyi magyarság ügyében történő lobbizás és tájékoztás céljából indult Strasbourgba.

Az EP elnökkel való találkozó során Tőkésék olyan kérdésekre hívták fel Pöttering figyelmét, mint a kommunizmus alatt elkobzott tulajdonok visszaszolgáltatásának helyzete, a magyar felsőoktatás, a szubszidiaritás és az önkormányzatiság, illetve a kulturális autonómia ügye.

Tőkés szerint Pöttering arra tett ígéretet, hogy ezekben a kérdésekben továbbra is követni fogják a romániai helyzet alakulását.

Az EP-elnök mellett Tőkésék több külföldi, illetve magyar EP-képviselővel is találkoztak, s a tanácskozásokon egyebek mellett azt kérték: az EU erősítse meg a Románia által uniós felvételkor vállalt kötelezettségek betartásának ellenőrzését.

Az EP-választásokról szólva a püspök elmondta, arra kérte tárgyalópartnereit, hogy ellenőrizzék a romániai helyzetet a voksolás előtt. Nehogy ugyanaz forduljon elő, mint 3 éve, amikor a választási procedúra révén a Magyar Polgári Szövetséget(MPSZ) egyoldalúan kiszorították a választásokból.

"Még mindig fennáll a veszélye annak, hogy Romániában a szabad választás nem érvényesül: de én remélem, hogy 140 ezer támogató aláírással a hátam mögött indulhatok a választásokon"–nyilatkozta Tőkés.

Minden olyan kisebbségi követelésnek helye van, beleértve az autonómiát is, ami hozzásegíti a romániai magyar kisebbséget identitása megőrzéséhez, s nem sérti Románia területi integritását – tolmácsolta Tőkés Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnökének nyilatkozatát. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS