2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Környezetvédelmi Operatív Program: 4,5 milliárd eurót lehet pályázni zöld projektekre

2007. július 13. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

Jóváhagyta az Európai Bizottság a Környezetvédelmi Operatív Programot (KOP), melynek értelmében 2007 és 2013 között Románia 4,5 milliárd euró támogatást kap környezetvédelmi projektekre – jelentette be Korodi Attila környezetvédelmi miniszter július 12-én. Az európai pénzalapok mellé a román állam egymilliárd euró értékű társfinanszírozást nyújt.

A miniszter elmondta, a befektetések több prioritási tengelyt céloznak meg: ivóvíz-, és szennyvízhálózatok korszerűsítése és bővítése, integrált hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítése és a szennyezett területek rehabilitációja.

A városi távfűtési rendszerek korszerűsítésére is lehet pályázni, természetvédelem terén a védett övezetek hatékony gazdálkodása, a biodiverzitás csökkenése, valamint a természeti források kiapadásának megelőzése a cél.

A projektek természeti katasztrófák megelőzésére, árvízvédelemre, valamint a Fekete-tenger partvidéke eróziójának a csökkentésére is vonatkozhatnak. További célterület a tanácsadás: ez a pályázatok előkészítését, a projektek megvalósításának felügyeletét, valamint tájékoztató és információs tevékenységeket jelent.

Becslések szerint Románia több mint tízmillió állampolgára részesül közvetett módon a Környezeti Operatív Program keretében lehívott pénzösszegekből.

A környezetvédelmi infrastruktúra javítására irányuló projekteket önkormányzatok, központi hatóságok, regionális vízszolgáltatók, a természetvédelmi területek igazgatóságai, a Román Vízügyi Hatóság és civil szervezetek nyújthatják be. (RMDSZ Tájékoztató/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS