2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltörölné Eckstein az 1948–1963 között, politikai bűnökért hozott ítéleteket

2007. július 13. 14:44, utolsó frissítés: 14:44

Az 1948–1963 között, politikai bűnökért hozott ítéletek eltörlésére tett javaslatot Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-szenátor.

– Nem rehabilitásról, hanem az olyan politikai perekben született ítéletek megsemmisítéséről van szó, amelyeket 1948–1963 között hoztak Romániában – az emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó nemzetközi egyezmények ellenére, magyarázta a július 12-i sajtótájékoztatón.

A jogszabály, amelynek véglegesítésére még ezen a nyáron sor kerül, hivatalból törölne minden ilyen ítéletet függetlenül attól, hogy az érintettek kérvényezik-e vagy sem.

A szenátor elmondta: bár számos olyan eset ismeretes, amikor más, rendszerint mondvacsinált bűntényekre hivatkozva ítélték el a politikai okokból kényelmetlen személyeket, ez a jogszabály nem tér ki ezekre.

A törvény hatálya alá eső ügyek azonosítása az erre a feladatra kijelölt ügyészek dolga lesz. Ami pedig a kártérítést illeti, az elképzelések szerint pontos összeg lenne meghatározva minden börtönben töltött hónapért, amelyet az elítélteknek ártatlanul kellett elszenvedniük. Ez a kártérítés a volt politikai elítélteket, illetve hozzátartozóikat illetné meg. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS