2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar vasutat vásárolnak a románok? A CFR Marfát érdekli a MÁV Cargo

2007. július 16. 11:14, utolsó frissítés: 11:14

A román államvasutak teherfuvarozó részlege (CFR Marfa) is ajánlatot nyújthat be a MÁV Cargo megvásárlására, miután a kormány erre vonatkozó megbízatást adott a tulajdonában lévő vállalat vezetőségének.

A hírt az Evenimentul Zilei című napilap szombati száma tette közzé. A CFR Marfa igazgatója, Liviu Bobar is megerősítette a lapnak az állami vállalat érdeklődését a magyar zártkörű részvénytársaság iránt. Elmondta: ha sikerül megvásárolni a MÁV Cargo-t, akkor a román vállalat új szállítási lehetőségekhez jutna Nyugat-Európa és a Fekete-tenger partján fekvő Constanta között.

A lap szerint a CFR Marfa 50 ezer vagonnal és ezer mozdonnyal, a MÁV pedig csak kilencezer vagonnal rendelkezik. Ludovic Orban közlekedési miniszter azzal számol, hogy a július 23-án lejáró privatizációs kiírásra Németországból, Ausztriából, Oroszországból és Ukrajnából is érkeznek majd ajánlatok.

A tárcavezető közölte: ha sor kerül az üzletre, akkor nem az állami költségvetésből használnak fel pénzt, hanem a CFR Marfa-nak bankkonzorciumokkal és befektetési alapokkal való társulásából teremtik elő a vételárhoz szükséges összeget. A MÁV Cargo értéke valamivel több mint egymilliárd euróra tehető – olvasható az Evenimentul Zileiben.

A magyar kormány 2006. július 5-iki ülésén döntött a MÁV Cargo értékesítéséről. Az értékesítési folyamat részeként a MÁV 2006. december 7-én indított gyorsított, tárgyalásos közbeszerzési eljárást a MÁV Cargo Zrt. privatizációjában közreműködő tanácsadó kiválasztására, amit a CA-IB Zrt. vezette Pro Cargo konzorcium nyert meg az idén februárban.

A MÁV Cargo Zrt. önálló működésének első évében, 2006-ban 93 milliárd forint árbevételt és 2,8 milliárd forint adózás előtti eredményt ért. Tavaly a MÁV Cargo részesedése a magyarországi árufuvarozási piacon mintegy 20%, a vasúti árufuvarozásban 82-83% volt. A társaság 2006-ban megközelítően 47 millió tonna árut szállított, ami 6%-os teljesítménynövekedés az előző évhez képest. A társaság árbevételén belül 10%-kal nőtt a fuvardíjbevétel, ami 2006-ban 77 milliárd forint volt. A nemzetközi áruforgalom részaránya a cégen belül 75%-ot tesz ki, az arány további növelése a cég tervei között szerepel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS