2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

675 millió dollárt fektetne be a Ford a Daewoo-gyárba

2007. július 16. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

A Ford 675 millió eurót tervez befektetni a craiovai autógyárba, ami korábban a dél-koreai Daewoo csoporthoz tartozott. A Ford egyetlen komoly ajánlattevőként várhatóan a jövő héten kezdi meg a tárgyalásokat az ügyletről a privatizációs ügynökséggel. A General Motors, valamint az orosz JSC Russian Machines – ami Oleg Gyeripaszka, a GAZ autógyár főrészvényesének egyik érdekeltsége – a kezdeti érdeklődés után visszatáncolt.

Az amerikai vállalat fontos stratégiai befektetésének tekinti a romániai gyárat
a cégcsoport jövőbeli európai növekedése szempontjából. A vállalat évente 300 ezer új tervezésű autó és 300 ezer motor gyártását tervezi az üzemben 2011-től. A tervek szerint megkétszerezik a dolgozók számát 7-9 ezerre.

A Ford hét európai érdekeltsége tavaly 1,86 millió gépkocsit állított elő, s a vállalatcsoportnak újabb gyártó egységekre van szüksége, ha meg akarja valósítani ambiciózus növekedési programját és az új modellek piaci bevezetését.

A craiovai autógyárban az államnak 72%-os részesedése van. Az üzem jelenleg évi 200-300 ezer autómotort gyárt 4000 dolgozóval. Az állam tavaly vásárolta vissza a csődbe ment Daewooban lévő 51%-os részesedését 60 millió dollárért a dél-koreai cégtől. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS