2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EP előtt a Marty-jelentés

2007. július 16. 12:16, utolsó frissítés: 12:28

Kiértékeli július 17.-én az Európai Parlament (EP) jogi, igazságügyi és belügyi bizottsága, Dick Marty svájci europarlamenti képviselő jelentését, melyet az Európai Tanács (ET) küldöttgyűlése nemrég elfogadott. Ebben a raportőr azzal vádolja Romániát és Lengyelországot, hogy 2003-2005 közötti időszakban a CIA titkos börtönöket működtetett területükön.

A svájci képviselő által elkészített dolumentumról Adina Vălean liberális (PNL) europarlamenti küldött elmondta: a jelentés nem tartalmaz elég bizonyítékot arra nézve, hogy Románia és Lengyelország területén 2003 és 2005 között CIA-börtönök működtek volna, illetve, hogy a két országnak köze lett volna a terrorizmussal gyanúsított személyek bebörtönözéséhez, kihallgatásához, szállításához.

Vălean szerint a román hatóságoknak ki kellett volna szolgáltatni a Marty-jelentéssel kapcsolatos információkat, melyek cáfolnák az abban megfogalmazott vádakat. A román állam számos esetben a nemzetbiztonságra hivatkozva nem adta ki az erre vonatkozó információkat, ami egyértelműen árt az ország megítélésének ez ügyben, véli a liberális képviselő.

A Dick Marty-féle jelentés kérdésében a román parlament szeptemberben készül állást foglalni. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS