2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kánikula: megtiltotta a SRI a valós előrejelzések közzétételét?

2007. július 17. 10:10, utolsó frissítés: 10:10

Cáfolta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) azt a Gardianul napilapban megjelent információt, miszerint a titkosszolgálat megtiltotta az Országos Meteorológiai Intézetnek (INM), hogy valós előrejelzéseket hozzon nyilvánosságra a következő hónapok várható időjárásáról.

A lap szerint a SRI azért tiltotta meg a pontos előrejelzések kiadását, hogy elkerüljék a pánikhangulatot. Értesüléseik szerint ugyanis júliusban és augusztusban minden eddiginél súlyosabb kánikula várható.

A Gardianul beszámolt arról, hogy a meleg miatt hamarosan a legsúlyosabbnak számító, vörös jelzésű riadókészültséget rendelik el országszerte.

„A lapban megjelent információk hamisak. A SRI hatáskörébe a nemzetbiztonsággal kapcsolatos ügyek tartoznak” – szögezte le Sorin Sava, a hírszerző szolgálat sajtóirodájának vezetője. Hozzátette: a SRI-nek nem áll jogában megtiltani a meteorológiai intézetnek, hogy az előrejelzéseket nyilvánosságra hozza. A Gardianul értesülését különben a meteorológiai szolgálat vezetősége is tagadta.

Egyébként tegnap a meteorológiai intézet sárga vészjelzést bocsátott ki az ország valamennyi megyéjére. Az előrejelzések szerint a következő napokban a hőmérséklet országszerte meghaladja a 37-38 Celsius-fokot. Csütörtökön és pénteken az ország kilenc megyéjében narancssárga jelzésű vészjelzés lesz érvényben. Ez azt jelenti, hogy előfordulhatnak szélsőséges meteorológiai jelenségek – például szokatlan erősségű viharok, vagy jégeső.

Az ország déli részében valamint a délnyugati megyékben – Arad, Temes, Krassó-Szörény – a hőmérséklet a 40 fokot is meghaladhatja a meteorológusok szerint. A fullasztó hőséghez egyébként a meleg mellett a rendkívül magas páratartalom is hozzájárul. Az előrejelzések szerint a kánikula vasárnapig tart majd. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS