2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadnák a vegyes választási rendszert a szocdemek

2007. július 17. 10:41, utolsó frissítés: 10:41

Elfogadnák a szociáldemokraták (PSD) az egyéni választókerületes szavazás Pro Democratia Egyesület (APD) által javasolt formáját, ha tiszta többségi választási rendszerről szóló kezdeményezésüket nem támogatja a többi parlamenti párt. Mint ismeretes, a PSD javaslata a választási bizottságban elbukott.

Az APD által javasolt rendszer lényege, hogy az egyéni választókerületekben megmaradt töredékszavazatokat újraosztják.

Cristian Diaconescu PSD-szóvivő megerősítette, hogy a választási törvényekért felelős parlamenti bizottság szociáldemokrata tagjai a párt július 13-i vezetőségi ülésén arra kaptak megbízást, hogy továbbra is a tisztán egyéni választókerületes rendszer bevezetése mellett álljanak ki, de ha a többi párt semmilyen feltétellel nem támogatja ezt a változatot, akkor a PSD hajlandó lesz elfogadni az APD tervezetét, melyet egyébként múlt héten a választási szakbizottságban tárgyalási alapként elfogadtak.

A legnagyobb ellenzéki alakulat korábban amellett szállt síkra, hogy a szenátus tagjait klasszikus egyéni választókerületes rendszerben, a töredékszavazatok újraosztása nélkül, míg a képviselőket vegyes, azaz egyéni kerületes és pártlistás rendszer szerint válasszák meg. (krónika/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS