2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar kultúráról tanulhatnak a BBTE román diákjai

2007. július 17. 12:12, utolsó frissítés: 12:13

Számos, a magyar tagozatot érintő javaslatot fogadott el a Babeş-Bolyai Tudományegyetem szenátusa július 17-én: például Magyari Tivadar tagozatvezető rektorhelyettes előterjesztésére ezután a román diákok számára olyan tantárgyakat kínálnak, amely a magyar és más kisebbségi kultúra, történelem megismertetését célozza.

Magyari elmondta: egyik tényező, amitől multikulturális lehetne ez az egyetem éppen az, hogy a másik közösség megismerése ne legyen egyoldalú, és ne csak a román kultúra és történelem megismerését kínálja a kolozsvári egyetem.

Az előterjesztés ugyanakkor keretet kért arra, hogy a magyar diákok számára szabadon választható két olyan tantárgyat is bevezessenek, amely a román szaknyelv elsajátítását segíti. A rektorhelyettes szerint a magyar tagozatnak kell legyen stratégiája arra is, hogy az 57 szakon magyarul tanuló végzősök a román környezetben is megfelelően boldoguljanak.

Javaslata szerint ezeket a foglalkozásokat mind a magyar, mind a román szaknyelvet jól ismerő oktatók fogják vezetni. A rektorhelyettes előterjesztése kötelezővé tenné a magyar helyesírási és stilisztikai foglalkozásokat, alapvető szakszöveg-szerkesztési, szervezettani és pályázási ismeretek elsajátítását.

Magyarinak egy másik előterjesztése alapján az egyetem erőteljesen fejleszteni fogja a mérnöki szakokat. Határozottan nyitunk ebbe az irányba – mondta a tagozatvezető – tudván azt is, hogy a műszaki képzés a romániai magyar felsőoktatásnak lemaradt oldala. Magyari Tivadar mindkét dokumentációját a szenátus főleg támogató hozzászólásokat tartalmazó vita után fogadta el. (bbte sajtóközlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS