2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A gazdasági növekedésnek köszönhetően lesz pénz nyugdíjemelésre

2007. július 18. 11:13, utolsó frissítés: 11:13

Nyilvánosságra hozta a kormány, milyen forrásokból finanszíroznák a beígért nyugdíjemelést. Traian Băsescu államfő még a múlt héten jelezte a kormánynak: mindaddig nem írja alá a nyugdíjemelésről szóló törvényt, amíg nem kap részletes tájékoztatást arról, hogyan kívánják biztosítani a szükséges összeget.

A Varujan Vosganian gazdasági és Paul Păcuraru munkaügyi miniszter által aláírt dokumentum leszögezi: a gazdasági növekedés eredményeként megvannak a szükséges források ahhoz, hogy 2008-ban 43 százalékkal növeljék az illetményeket, mint ahogy ahhoz is, hogy az emelés folyamata 2013-ig folyamatosan fenntartható legyen.

„Az Országos Előrejelzési Bizottság adatai szerint 2009 és 2013 között az ország gazdasága éves átlagban mintegy hat százalékkal, a munkahelyek száma pedig 400 ezerrel növekszik, ami garantálja, hogy 2008-tól folyamatosan emelkedjenek a nyugdíjak” – áll a levélben.

A dokumentum rámutat, a gazdasági fejlődés, a fizetések és az alkalmazottak számának növekedése lehetővé teszi a jövő évi 43 százalékos nyugdíjemelést, valamint azt, hogy a nyugdíjpont értéke 31-ről a bruttó átlagfizetés 37,5 százalékára növekedjék. Ezen túlmenően a nyugdíjtörvény 2009. január elsejétől újabb emelést irányoz elő, 45 százalékra.

A kormány ennek nyomán biztosítja az államfőt, hogy a nyugdíjemelést egyes illetékek és adók emelése nélkül is végre lehet hajtani, mint ahogy a magánnyugdíj-pénztárak meghonosításának tervezett üteme is tartható. Az előrejelzések szerint a nyugdíjpont reálértéke már idén is 26,3 százalékkal nő. Ennek nyomán az átlagnyugdíj összege a tavalyi 325 lejről decemberre 407 lejre emelkedik.

Valeriu Turcan, az államfői hivatal szóvivője tegnap közölte, a levél tartalmát jelenleg a hivatal gazdasági és jogi osztályának munkatársai elemzik, arról ellenben nem tett említést, hogy mikor dönt az elnök a jogszabály aláírásáról vagy a parlamentbe való visszaküldéséről.

Radu Berceanu demokrata párti szenátor szerint a kormány politikai megfontolásból döntött a nyugdíjemelés mellett, mivel a hatmillió nyugdíjas szavazataira pályázik. A Nemzeti Liberális Pártból kiszakadt és az államfőhöz közel álló Liberális Demokrata Párt tegnapi közleménye szerint a kormány válasza demagóg, egyáltalán nem meggyőző, és azt szorgalmazza, hogy az Alkotmánybíróság is mondjon véleményt a nyugdíjemelést kimondó jogszabályról. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS