2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még 7 napig tart a kánikula – Bukarestben jövő keddre 42 fokot jósolnak

2007. július 18. 15:27, utolsó frissítés: 15:27

Az előrejelzések szerint még hét napig tart az idei nyár második hőhulláma. A bukaresti meteorológiai intézet előrejelzése szerint a csúcshőmérséklet az ország déli és délnyugati vidékén meghaladhatja a 38 Celsius fokot. Csütörtökön és pénteken a hőmérséklet több helyen is elérheti, sőt meghaladhatja a 40 Celsius-fokot.

Jövő keddre Bukarestben 40-42 fokos csúcshőmérsékletet jósolnak. Ha ez bekövetkezik, a jelenleg 22 megyére érvényes, narancs fokozatú hőségriadót valószínűleg pirosra emelik a hatóságok. A hőség előreláthatóan jövő kedden-szerdán kezd enyhülni, ahogy a nyugat felől várható hidegfront kifejti hatását.

Az elmúlt két napon máris öt ember halálát okozta a rendkívüli hőség. A halálesetek Arad és Temes, illetve Dâmboviţa, Galaţi és Iaşi megyében következtek be – jelentette be Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter. Egy 69 éves asszony otthonában kapott szívrohamot Galac városában, egy temesvári férfi pedig egy vonatállomáson lett rosszul a hőségben.

A miniszter azt is közölte, pénzügyi támogatást nyújtanak a kórházaknak légkondicionáló berendezések beszerelésére. A vasúttársaság jelezte, hogy korlátozni fogja a vonatok sebességét a sínek túlhevülésének elkerülése érdekében.

Európa-szerte tombol a kánikula. Szlovákiában közel fél évszázada nem volt ilyen forróság, a hőmérők 39 fokot mutattak. Egy idős férfi a Magas-Tátrában hőgutát kapott, a helyszínre érkező orvosok már nem tudták megmenteni.

Dél-Európában több helyen erdőtüzek pusztítanak. Görögországban repülőgépek és helikopterek segítségével száz tűzoltó küzdött a lángokkal három területen. A tüzet egy esetben feltehetően gyújtogatás okozta. A Peloponnészoszi-félszigeten egy település veszélyben van, több lakóházat kiürítettek a hatóságok. Az Athén közvetlen közelében kialakult lángokat viszont már sikerült megfékezni.

A montenegrói főváros, Podgorica külvárosában egy férfi életét vesztette, amikor megpróbálta eloltani a házát fenyegető lángokat. A tűz több mint 500 lakóházat veszélyeztet. A bulgáriai Hiszarja gyógyfürdőhely környékén mintegy 180 hektáron csaptak fel a lángok a helyenként 37 fokot is meghaladó hőségben, a bolgár hatóságok huzamosabb tűzveszélyre figyelmeztettek.

Németországban a forróság hatására több helyen megrepedtek az utak, két autópályát időszakosan lezártak a forgalom elől. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS