2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Huszonöt százalékkal nőtt a hazai autópiac az első félévben

2007. július 18. 16:29, utolsó frissítés: 16:29

Huszonöt százalékkal nőtt a romániai autópiac az első félévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest – derül ki a román autógyártók- és importőrök szövetségének (APIA) kimutatásából. A statisztika szerint az első hat hónapban 146 ezer járművet értékesítettek Romániában, ami a 2006-os adatokhoz képest mintegy 25 százalékos piacnövekedést jelent.

Az első félév alatt a vásárlók inkább a behozatalból származó gépkocsikat keresték, hiszen ezek eladási aránya 53 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy összesen több mint 89 ezer ilyen jármű talált vásárlóra. A Romániában gyártott gépkocsik értékesítési aránya 3,7 százalékkal csökkent, így valamivel több mint 57 ezer autót értékesítettek a hazai gyártmányok közül.

A romániai piacvezető Automobile Dacia eladásai a vizsgált időszakban 4,3 százalékkal csökkentek, de a francia Renault tulajdonában lévő gyártó piaci részesedése még így is meghaladja a 30 százalékot. A második legnagyobb szereplő a Renault, amely 8,9 százalékos szeletet birtokol a piacból. Egyébként a külföldi márkák közül a legdinamikusabb fejlődést a Renault érte el, eladása az első félévben 51 százalékkal bővült. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS