2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beléphetne az EMI és az EMHÖK a Magyar Ifjúsági Tanácsba?

2007. július 18. 19:02, utolsó frissítés: 19:02

Felmerült az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és az Erdélyi Magyar Hallgatói Önkormányzat (EMHÖK) belépése a Magyar Ifjúsági Tanácsba (MIT) – derült ki azon a kerekasztalon, amelyen a három ernyőszervezet vezetői vettek részt Tusnádfürdőn.

A 18. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében tartott, A pénz és a hatalom az ifjúsági szervezetek életében című megbeszélésen Sándor Krisztina, a MIT elnöke, Bagoly Zsolt, az EMI alelnöke és Tódor István, az EMHÖK elnöke ismertette szervezete különböző problémáit, illetve reflektált az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), valamint a Romániai Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetsége (RODOSZ) kilépésének lehetséges okairól.

A MIT-bővítés a témához csak mellékszálként kapcsolódott; a Transindex kérdésére Sándor Krisztina elmondta, régóta partneri kapcsolatokat ápolnak az EMI-vel és az EMHÖK-kel, ezért természetszerű, hogy idővel megfordult a vezetők fejében az esetleges csatlakozás gondolata. A tárgyalások azonban még ezután következnek, és előbb a két szervezetnek kell jeleznie, ha eldönti csatlakozási szándékát – tette hozzá a MIT elnöke. Emiatt határidőkről vagy konkrét elhatározásokról még korai beszélni.

Bagoly Zsolt elmondta, az EMI elnökségében már esett szó az esetleges belépésről, ám – bár kifejezetten nem ellenzi senki – még vannak bizonyos fenntartásaik ezzel kapcsolatban, többek közt a mozgalomként szerveződő EMI függetlenségét féltik. Tódor István viszont leszögezte, a MIT-be való esetleges belépésről még nem esett szó az EMHÖK elnökségében, ezért semmi konkrétumot nem tud mondani addig, amíg a tagszervezetek meg nem tárgyalják a témát.

A kerekasztalon az előzetes programtól eltérően az OMDSZ és ay ODFIE képviselője végül nem jelent meg. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS