2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Ki kell törnie a vallásnak a templomok falai közül"

2007. július 18. 20:14, utolsó frissítés: 20:14

Mit nyújthat az egyház a világiaknak a médián keresztül, milyen álláspontot kell képviselnie, mit kellene közvetítenie, szabad-e az egyházi elöljáróknak politizálniuk vagy médiaszereplőkké válniuk – ezekre a kérdésekre keresett választ a 18. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor első napján két magyarországi rádiós, Szikora József és Novotny Zoltán, a Magyar Katolikus Újságírók valamint a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke, a Commitment sátor média-műhelyének meghívottjai.

Az Egyházak és keresztény értékek a médiában című beszélgetés során felmerült a kérdés: Tőkés Lászlónak miért kell átlépnie püspöki szerepkörét, miért nem beszélhet a szószéken a nézeteiről. Szikora József válaszában megfogalmazta: a törvény mindenkinek ugyanazokat a jogokat biztosítja – így az egyházi személyiségek sem kötelesek lemondani szólásszabadsági jogukról.

Szükség van arra, hogy az egyház hallattassa a hangját a médiában és állást foglaljon a politikai kérdésekben is, azonban ezt úgy kell megvalósítania, hogy közben távol tartsa magát a pártpolitika gyakorlásától – fogalmazták meg az előadás résztvevői.

Az utóbbi negyven évben a vallás visszaszorult a templom falai közé – állapította meg Novotny Zoltán. Kifejtette, az egyházközségek tagjainak az egyházzal szembeni igényei sztereotípiákká egyszerűsödtek le: a szentségek kiosztásában, a szeretetszolgálat gyakorlásában és a szociális problémák megoldásában látják a hasznosságát.

Kiutat ebből a helyzetből egyrészt a vidéki egyházi közlönyök, hírlevelek színvonalának az emelésében lát a két médiaszemélyiség. Szikora szerint nemcsak a körmenetek révén kell a vallást közelebb vinni a társadalomhoz, hanem az amúgy vallási kérdésekhez elfogultan közelítő médián keresztül is nyithatnak a közönség felé. Az egyházaknak be kell látniuk, nemcsak a média tartozik mentalitásbeli változással: a felekezeteknek el kell érniük, hogy ne csak valamilyen botrány kapcsán kerüljenek a média figyelmébe. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS