2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aláírta a nyugdíjtörvényt Băsescu + ledilettánsozta a kormányt

2007. július 18. 20:42, utolsó frissítés: 20:43

Aláírta az államfő, és így valószínűleg már holnaptól hatályba léphet a nyugdíjakat átlagosan 40 százalékkal megemelő törvény. Traian Băsescu arra hivatkozva nem küldte vissza a parlamentnek a jogszabályt, hogy minden párt egyetértett a tartalmával, és emellett szükség is van a nyugdíjak összegének növelésére.

Az államfő viszont bejelentésének második felében kivételesen éles hangon kritizálta a kormányt. A kabinettől az államfő korábban írásbeli indoklást kért arról, mi lesz a fedezete a megemelt nyugdíjaknak. Băsescu kifejtette: a kormány válasza csupán politikai nyilatkozatokból áll, és nem ad magyarázatot a felvetésre.

"Zavar az a dilettáns stílus, ahogyan a kormány a kérdésemre válaszolt. Ha a kormány képtelen azonosítani a nyugdíjemelés forrásait, együttműködésre kérem fel" – jelentette ki az államfő, azt nehezményezve, hogy a dokumentumot a kabinet két, szerinte "dilettáns" tagja, miniszter, Varujan Vosganian pénzügy- és Paul Pacurariu munkaügyi miniszter írta alá, a kormányfő pedig nem.

Băsescu azt is elmondta, a Cotroceni-palota szakértőinek számítása szerint a társadalombiztosítás (tb) pénztár költségvetési többlete 400 millió euró lesz idén, de az összesített deficit 2008 és 2013 között 30 milliárd euróra fog rúgni.

A helyzeten úgy javíthatna a kormány, ha azonnal kiadáscsökkentésbe kezdene – fejtegette az államfő, aki szerint az új törvény emellett nem oldja meg a kisnyugdíjasok helyzetét, azonban az amúgy is nagy összegű nyugdíjat élvezők még többhöz fognak jutni. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS