2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A masszív erdősítés megoldaná Románia éghajlati problémáit?

2007. július 19. 13:02, utolsó frissítés: 13:04

Miközben Románia gazdasága töretlenül nő, futószalagon épülnek az új gyárak, bevásárlóközpontok és villanegyedek, egyre több vízre van szükség; a vízfogyasztás szabályozására pedig semmilyen intézkedés nem történt.

A problémát súlyosbítja a gyors sivatagosodási folyamat, amitől a mezőgazdaság a feje tetejére áll. A létező vízforrások is szennyezettek – írja Rupert Wolfe Murray brit szakértő az EUObserver.com portálon megjelent kommentárjában.

Murray szerint az ország vízellátása sosem volt bizonytalanabb annak ellenére, hogy az aszályt torrenciális esőzések szakítják meg szabályszerűen. A talajvíz-hálózat visszaszorulóban van, és egyre szennyezettebb. Ez főleg a városok környékén áll fenn, ahol hatalmas szeméttárolók vannak. A szakértő az Ilfov megyei glinai szemétlerakatot említi: ide gyűjtik a bukaresti szemetet, így a tároló kisvárosnyi méretű.

Romániában nagyon kevés város rendelkezik a szemét újrahasznosítására alkalmas rendszerrel, és ez a probléma – úgy tűnik – nem prioritás sem a politikusok, sem pedig a közvélemény számára.

Az EU-tagság arra ösztönözte a külföldi befektetőket, hogy mezőgazdasági területeket vásároljanak. Azonban a parcellák rendszerint túl kicsik a korszerű mezőgazdasági tevékenységekhez, emiatt sok terület parlagon hever. Ugyancsak emiatt sok gazdálkodó hagy fel a föld megművelésével.

A szerző megoldásként egy nagy erdősítési kampányt javasol rámutatva, hogy az erdők védenék a földet a túlzott melegektől, enyhítenék a sivatagosodási folyamatot és elnyelnék az esőzések után a vizet, így megelőzve az árvizeket. Az erdősítés a turizmusra és a faiparra is jótékony hatással lehet – állítja. (hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS