2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pénzhiány: nem lesz Kaláka, Nox és Edda-koncert a nagyszebeni Magyar Héten

2007. július 19. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

Több koncert is elmarad pénzhiány miatt az idén Európa kulturális fővárosa címet viselő Nagyszebenben augusztusra tervezett rendezvénysorozaton, a Magyar Héten – tájékoztat Serfőző Levente, a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda elnöke.

Az Európa kulturális fővárosa cím megszerzése alkalmából tervezett magyar jellegű műsorokat két időpont köré tömörítették a szervezők. Így március 14-én Szili Katalinnak, az magyar parlament elnökének nagyszebeni látogatásakor bemutatkozott a helyieknek Pécs városa, amely 2010-ben viselheti egy éven keresztül a kulturális főváros címet. Akkor színpadra lépett a többi között a Győri Balett és a Pécsi Nemzeti Színház is.

A rendezvények másik részét a szervezők augusztusra tervezik. A márciusi programokkal együtt a magyar jellegű kulturális események költségvetése eléri a 290 ezer eurót – mondta Serfőző.

A kulturális iroda elnöke szerint jelenleg ötvenezer eurót nem tudnak fedezni, ezért várhatóan több rendezvényt törölnek a műsorból. Közölte: már visszamondta fellépését az idei Euróvíziós Dalverseny döntőjébe bejutott Rúzsa Magdi, lemondta koncertjét a Kaláka, a Nox és az Edda is. Az anyagi nehézségek ellenére a kulturális iroda elnöke szerint nem lesz gond a Csíksomlyón 2003-ban már bemutatott, István a király című rockopera előadásával, erre biztosan sor kerül.

Serfőző nehezményezte, hogy a 290 ezer euróból a magyar költségvetési pénz mindössze négy százalékot tesz ki. Ennyi forrást biztosított ugyanis a Szülőföld Alap és a Nemzeti Kulturális Alap. Nagy eredménynek tartja annak kiharcolását, hogy a 290 ezer euró felét romániai költségvetési pénzekből finanszírozzák.

A kulturális iroda elnöke azonban még reméli, hogy megérkezik augusztus közepéig az illetékes magyarországi intézmények által megígért támogatások egy része, és csak kismértékben csonkul majd az eredetileg elképzelt program. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS