2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elemében a Kárpát-medence: még nincs energiaválság

2007. július 19. 20:27, utolsó frissítés: 21:46

Egyéni tárgyalások nem hoznak eredményt, az európai államoknak össze kell fogniuk, és felelniük az oroszországi kihívásra, amelyet a nagyhatalom az energiaszolgáltatási politikájával gerjesztett – hangoztatta csütörtökön Németh Zsolt Tusnádfürdőn.

A magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke a 18. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor második napján megtartott, Energiaválság a Kárpát-medencében? Politikai következmények című előadáson fejtette ezt ki.

Az elnök szerint a szénben, gázban és kőolajban gazdag állam diplomáciai fegyverként használja fel az energiaszolgáltatás terén lévő előnyös helyzetét. Hangsúlyozta, nem szabad fejet hajtani Oroszország önkényes törekvései előtt, nem szabad úgy enni, mintha elfogadnánk a kényszerhelyzetet.

Németh hozzátette, el kell azon gondolkodni, hogy milyen fellépést választ az EU, hiszen sok múlik azon, hogy bilaterális és multilaterális szinten milyen lesz a viszony a tagállamok és Oroszország között. Az európai országoknak kreatív megoldást kell találniuk annak érdekében, hogy megakadályozzák Oroszországot az energiaszolgáltatásra vonatkozó, egykor közös megállapodás révén érvénybe léptetett normák önkényes átszabásában.

Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnöke elmondta, mint ahogyan a többi tagállamnak, Magyarországnak sem érdeke az Oroszországgal való konfrontáció, egyértelműen az energia diverszifikációjára kell fektetni a hangsúlyt.

Korodi Attila, a romániai Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődési Minisztérium vezetője szerint itt az ideje annak, hogy alternatív energiaforrások kiaknázásra fordított figyelem hangúlyosabbá váljon. A miniszter hangsúlyozta, előnyben kell részesíteni a környezetbarát energiaelőállítást: a napenergia hasznosításának széleskörű elterjedése még kutatásokat igényel, azonban szél és a víz generálta energia, valamint a biomassza alkalmazása részben megoldhatja a problémát. Közölte, a szaktárca hamarosan közzéteszi az ország szél- és napenergia-térképét.

>> A miniszterrel készült villáminterjú itt olvasható >>

„Ha feltérképezzük, hol találhatóak a világon az enegiaforrások, a konfliktust is megtaláljuk a térségben” – jegyezte meg Szabó Vilmos, az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának alelnöke. Az elkövetkező évtizedekben a konfliktusok nem a termelők és a fehasználók, hanem a felhasználók és felhasználók között törnek majd ki – jelezte az alelnök arra célozva, hogy a fogyasztó országok mindenike saját magának szeretné majd megszerezni az eneriaforrásban gazdag terület feletti előjogát.

Az előadáson leszögeték: a Kárpát-medencében jelen pillanatban nem mutatkoznak még az energiaválság jelei. Gazdasági perspektívák által sem lehet megoldást találni az energiaválság problémájára, nem szűkíthető le környezetvédelmi kérdésre. Elsősorban biztonságpolitikai kérdés – szögezte le Németh Zsolt. (tudósítónktól)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS