2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fejlesztési támogatásokról tárgyalt Markó, Kiss és a magyar területfejlesztési miniszter, Bajnai Gordon

2007. július 20. 11:31, utolsó frissítés: 11:31

70 milliárd forint uniós fejlesztési pénzt – 285,1 millió eurót kaphat közösen Magyarország és Románia a határ menti térségek fejlesztésére – közölte Bajnai Gordon, a Gyurcsány-kormány önkormányzati és területfejlesztési minisztere a Kiss Péter kancelláriaminiszterrel és az RMDSZ elnökével tartott egyeztetések után csütörtökön.

Mint mondta, erre a támogatásra akkor lehet pályázni, ha a magyar kormány után a Tăriceanu-kabinet is elfogadja a magyar-román területi együttműködési programot. Az elfogadás után tudjuk elküldeni jóváhagyásra az Európai Uniónak – tette hozzá Bajnai.

Kiss Péter kancelláriaminiszter beszámolt arról, hogy a fejlesztési lehetőségeken túl a találkozón szóba került a támogatási rendszer, valamint a magyar-román kormányülés előkészítése.

Emlékeztetett arra, az elvi döntés már megszületett a nemzeti intézmények új és hosszú távra szóló támogatási formájáról. Nyár végére a gyakorlati döntések is megszületnek, teljessé válik az intézményrendszer, "olyan nemzeti intézmények támogatására tudunk így több éves távlatban kölcsönös garanciát vállalni, amelyek fontosak a kulturális kapcsolatokban, és támogatják a határon túli magyarság modernizációs törekvéseit" – mondta a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

A támogatási rendszert Markó megkritizálta: úgy látja, bár a keret adott, de döcög a támogatások odaítélésének folyamata, ezért azt kérte, ezt gyorsítsák fel. A politikus – aki a román-magyar kormányülés előkészítésében is részt vesz – fontosnak tartja, hogy az őszi tanácskozást minél több tartalommal töltsék meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS