2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ellenzi Leonard Orban a Babeş- Bolyai nyelvek szerinti felosztását

2007. július 20. 11:53, utolsó frissítés: 15:16

Leonard Orban többnyelvűségért felelős uniós biztos pénteki közleményében úgy vélte: az EU-bizottságnak nincs jogi hatásköre az egyetemek szervezeti rendjét illetően, ez ugyanis a szubszidiaritás és az egyetemi autonómia körébe tartozik.

Ugyanakkor leszögezte: szerinte a nyelveket nem az európai emberek szétválasztására, hanem éppen ellenkezőleg, egységük megteremtésére kell használni. "Ezért azután nem értek egyet azzal a kezdeményezéssel, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetemet nyelvi határok mentén megosszák" - szögezte le.

Ide kapcsolódik, hogy a Bolyai állami magyar tudományegyetem újraindítása érdekében az RMDSZ három európai parlamenti (EP) képviselője nemrég nyilatkozatot adott be az EP-hez. A képviselők nehezményezték, hogy az egykori Bolyai Tudományegyetem jogutódjaként működő BBTE vezetősége elutasítja a magyar karok felállítására vonatkozó kérést.

A képviselők kérték az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot, hogy indítsa el azokat a jogi eljárásokat, amelyek rábírják Romániát a Bolyai állami magyar tudományegyetem újraindítására.

A nyilatkozat ennek alapjaként az Európai Parlament többnyelvűségről szóló tavalyi határozatára, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a nemzeti kisebbségek oktatási jogairól szóló 1996-os ajánlására, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára, az Emberi Jogok Európai Konvenciójára, az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményére és az Európai Unió Alapjogi Chartájára hivatkozott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS