2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

40 fok körüli hőmérsékletre kell számítani a hétvégén

2007. július 20. 15:42, utolsó frissítés: 16:28

Az ország legnagyobb részén kánikula van – tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Míg a tengerparton 31 fokot mérnek, Partiumban és Olténia déli részén 42 fokig kúszik a higanyszál. A hétvégére az ország 32 megyéjére érvényes a narancs színű vészjelzés, mivel 39-40 – egyes helyeken pedig 41-42 – Celsius fokra számítanak.

Az ANM-közlemény szerint a jövő hét elején sem enyhül a meleg. Elképzelhető, hogy a hétvégén a piros színű vészjelzés is életbe lép, amennyiben az előrejelzések kiterjedt területeken több, mint 40 fokról szólnak majd, és ha ez a hőség több, mint két órán át tart.

Az országban először fordul elő, hogy ugyanakkora az áramfogyasztás a kánikula miatt , mint télen szokott. A hőség miatt a korábbi nyarakhoz képest az idén háromezer megawattal nőtt az áramszükséglet.

Az Evenimentul Zilei napilap szerint minden romániai erőmű maximális kapacitással működik, és így összesen naponta nyolcezer megawatt áramot állítanak elő. Ez a premier szakértők szerint a légkondicionáló berendezések fokozottabb igénybevételének tulajdonítható. A lap szerint legutóbb 2005. februárban volt szükség ennyi áramra, akkor viszont azért, mert mínusz 18,5 Celsius fok hideg volt. (hotnews, evz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS