2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán–Csáky találkozó Tusnádon: a MÁÉRT hiánya nagyon fáj

2007. július 20. 16:19, utolsó frissítés: 16:19

„Magyarország továbbra sem teljesíti az anyaországi szerep által rá hárult alkotmányos kötelezettségét” – jelentette ki Orbán Viktor, a Tusnádfürdőn megszervezett 18. bálványosi szabadegyetemen, miután találkozott a felvidéki Magyar Koalíció Pártja elnökével, Csáky Pállal.

A Fidesz-elnök tájékoztatása szerint egyetértettek abban, hogy Magyarországon kellene megteremteni azon együttműködési formákat, amelyek a Kárpát-medencében élő magyar közösségek összehangolt működést és egymás segítését tennék lehetővé.

„Korábban létezett egy működő intézményrendszer, mely kapcsán úgy éreztük, hogy eleget teszünk emberi, erkölcsi és alkotmányos kötelezettségünknek – magyarázta Orbán – azonban a rendszerváltás egyik legfontosabb eredményeként számon tartott egyeztetési fórumot lerombolták, felszámolták.” A Fidesz elnöke úgy véli: a legfájóbb veszteség a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT ) mellőzése illetve bojkottálása, ugyanis e nélkül nincs Kárpát-medencei magyar politika, a közéleti szerepet vállaló magyar politikusok közötti párbeszéd is csak esetlegessé vállt.

„A MÁÉRT nélkül nem tudjuk egyeztetni szándékainkról, nem tudjuk megvédeni a különböző országok területén rendszeresen bajba kerülő magyar nemzettársainkat, legyen szó egy felvidéki hölgyről vagy éppen bukaresti indíttatású koncepciós perekről” – magyarázta Orbán Viktor, aki a magyar diplomácia és belpolitika legsürgetőbb feladatának tartja a MÁÉRT újraindítását.

A találkozón Csáky Pál vetette fel azt a gondolatot, hogy az Európai Néppárthoz tartozó magyar pártok között szorosabb együttműködést építsenek ki, amellyel Orbán Viktor egyetértett. „Ez ugyan nem pótolja a MÁÉRT egész nemzetre kiterjedő, pártok feletti egyeztetési rendszerét de mégis élő kapcsolatrendszert eredményez” – vélekedett Orbán.

Csáky hozzáfűzte: tárgyaltak a határon átnyúló együttműködés különböző formáiról, ugyanis Fidesz a szlovák-magyar határ mentén elterülő megyékben jelentős pozíciókat tölt be. A közeljövőben a gazdasági együttműködés lehetőségeiről terveznek közös konferenciát szervezni. Csáky jelezte: azt szeretné, ha a megyei politikusok programokat dolgoznának ki, kis- és középvállalkozókat vonnának be ebbe az együttműködésbe.

Az MKP elnöke szerint augusztusra a tusnádfürdői táborhoz hasonló, felvidéki rendezvény szervezését fontolgatják pártjának ifjúsági szervezeteivel. Orbán délután Tőkés Lászlóval is találkozik. (tusványos press)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS