2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fidesz-támogatás Tőkésnek

2007. július 20. 21:30, utolsó frissítés: 22:43

„Nem Budapestnek kell eldönteni, hogy Erdélyben mi a helyes politikai irányvonal, ezt eldöntik az erdélyi választók, pártok, közéleti személyiségek” – nyilatkozta Tusnádfürdőn a Tőkés Lászlóval folytatott találkozó után Orbán Viktor,a Fidesz elnöke. Orbán megjegyezte Erdélyben láteznek olyan pártszerű képződmények, mint például az RMDSZ, és néhány kiemelkedő személyiség, akik annál nagyobbak, hogy egy pártzubbonyba beleférnének.

„Mi úgy tekintünk Tőkés Lászlóra, mint ahogy Magyarországon tekintünk a saját köztársasági elnökünkre – fejtette ki Orbán - Rendelkezik politikai meggyőződéssel, értékekkel, elgondolással, de fölötte áll a pártok csatározásainak. Ha az ilyen személyiségek úgy döntenek, hogy közösségüket a politikai küzdőtéren is szolgálni akarják, akkor számíthatnak a Fidesz támogatására.” A pártelnök kifejtette: ha Tőkés önállóan indul a brüsszeli parlamenti képviseletért, a legnagyobb magyar ellenzéki párt mindennemű támogatást biztosít a püspök-politikusnak az induláshoz.
Orbán hozzáfűzte: összefogással lehet annyira mozgósítani az erdélyi magyarokat, hogy nagy arányban elmenjenek szavazni az őszi EP-választásokon. „Az erdélyi magyar politika szegénységi bizonyítványának tartanám, ha kiderülne, hogy erre nincsen képességük” – hangsúlyozta. Néhány mandátumot be lehet hozni a szavazóképes magyar lakosság mozgosításával. Orbán kifejtette, az erdélyi magyarok akkor mennek el szavazni „ha lesz kire, ha van program, alternatíva, valamint hitelesség és szerethető ember”.

Az Orbán találkozó utánTőkés EP-választásokon való indulása kapcsán elmondta, az őt támogató szervezetek egyetértettek: nem kell elzárkózni az RMDSZ ajánlatától, hogy befutó helyet biztosítanak számára a szervezet EP-listáján, azonban további tárgyalásokat tart szükségesnek. „A nemzeti érdek megköveteli, hogy tárgyaljunk. De a tárgyalás nem egy bejutó helyről kell szóljon, hanem az erdélyi magyar közéletben elengedhetetlenül szükséges tisztulásról, megújulásról és összefogásról – magyarázta Tőkés László, hozzáfűzve, hogy ezzel együtt szóba jöhet az európai parlamenti választások kérdése is.

A királyhágómelléki református püspök egyébként úgy vélekedett: számára és az őt támogatók számára a nemzetpolitika folytonosságát Orbán Viktor és pártja testesíti meg. Sajnálattal állapítja meg, hogy a magyar nemzetpolitika romokban hever, példának hozva fel a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) és egyéb, a határon túli magyarok támogatására hivatott alapítványok megszüntetését, valamint a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉ) felszámolását.

A Tőkés által felvetett témákról és az RMDSZ EP-választási listát illető felajánlásról várhatóan a napokban tárgyalnak a felek. (tusványos press)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS