2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatak: felfüggesztették az RMGC területrendezési engedélyét

2007. július 23. 12:47, utolsó frissítés: 12:47

Egy bírósági döntéssel másodszor is felfüggesztették a Roşia Montana Gold Corporation területrendezési engedélyét. A verespataki kitermelést ellenző civil szervezetek szerint a román környezetvédelmi minisztériumnak le kell állítania a bányaterv környezeti hatástanulmányának jóváhagyási folyamatát.

A Független Központ a Környezetvédelmi Források Fejlesztéséért (CIDRM) jogi úton támadta meg a Fehér megyei tanács 2006-ban kiadott területrendezési engedélyét. Ezt a jóváhagyást a bányát tervező Rosia Montana Gold Corporation-nak (RMGC) azért kellett beszereznie, mert 2005 nyarán a korábbi hasonló engedélyét felfüggesztette a bíróság.

A civil szervezet tájékoztatása szerint akkor a román szaktárca vezetői jelezték, csak azt követően lehet folytatni a bányaterv engedélyeztetési procedúráját, ha az RMGC újabb területrendezési engedélyt kap az önkormányzattól.

Ezt a követelményt teljesítette is a kanadai-román vegyes vállalat, hiszen a Fehér megyei tanács 2006-ban egy újabb területrendezési engedélyt bocsátott ki. A kolozsvári törvényszék most ezt dokumentumot semmisítette meg - tájékoztat a CIDRM.

A szervezet szerint a bírósági döntésnek azonnal hatályba kell lépnie, és a jóváhagyási folyamatot annak dacára is fel kell függesztenie a minisztériumnak, hogy a bírósági határozat ellen a vállalat fellebbezést nyújthat be.

Jelenleg a környezetvédelmi minisztérium által vezetett szakértői bizottság vizsgálja a bányaterv környezeti hatástanulmányát, illetve a tervet ellenzők kifogásaira és ellenvetéseire a vállalat által megfogalmazott válaszokat. A vaskos dokumentáció elemzése várhatóan a nyár végén vagy ősszel zárul. A bizottság által javasolt megoldás alapján a román kormánynak kell döntenie arról, hogy megadja-e vagy sem a kitermeléshez szükséges engedélyt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS