2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A hazai exportot veszélyezteti a lej erősödése

2007. július 23. 17:19, utolsó frissítés: 17:48

A hazai pénznem hirtelen felerősődése egyaránt veszélyezteti a kisvállakozókat és a romániai kivitelt – értesít erről a Reuters hírügynökség. A forrás szerint, a lej ebben az évben hét százalékkal növekedett az euróhoz képest – 2006-ban tíz százalékos volt a növekedés – ami jelentős veszteségeket okoz számos hazai kivitelezőnek.

Ez év decemberig több száz romániai kivitelező cég bebukik – közölte Mihai Ionescu a Kivitelezők Országos Egyesületének (ANE) képviselője. Minden alkalommal mikor a lej egy százalékkal emelkedik az egységes európai valutához képest, a romániai exportcégek 25 millió eurót veszítenek havonta – állapította meg a szakértő.

A Román Nemzeti Bank (BNR) ezúttal sem avatkozott bele a hazai pénznem gyengítésébe tekintettel, hogy a lej erősödése szinten tartja az inflációt. A BNR 2005 óta nem avatkozott be a valutapiacon – legutóbb eurófelvásárlással előzte meg a lej további erősödését – közli a Reuters. Ugyanezen forrás szerint a BNR titokban mégis beavatkozott a lej-euró árfolyam szabályozásába, ezt azonban az országos bank cáfolta.

Romániának szüksége van a kivitelre, hogy egyensúlyban tudja tartani a folyamatosan növekvő bejövetelt és az országos folyó számlát - vélik a gazdasági szakemberek. A szakértők szerint az árúkivitel-árúbehozatal egyensúlyának megbomlásából származó deficit a lej leértékelődéséhez vezethet.

Románia fő kiviteli cikkei a textil-és bőr termékek, ezek a tavalyi kivitelnek egy harmadát teszik ki. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS