2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatalmas pénzeket költenek a verespataki ökológiai bűntettre – Bartolomeu ortodox érsek nyílt levele Korodinak

2007. július 23. 18:21, utolsó frissítés: 2007. július 24. 10:31

"Tudjuk, hogy Verespatakot a szegénység fenyegeti, de most a helységnek aközött kell választania, hogy legyen szegény, vagy egyáltalán ne létezzen" – írja Bartolomeu Anania ortodox egyházi vezető, a Kolozs-Fehér-Körös-Máramarosi egyháztartomány metropolitája Korodi Attila környezetvédelmi miniszternek címzett nyílt levelében. Az Erdélyi-szigethegységben levő aranylelőhelyet "biztos környezeti katasztrófa fenyegeti", írja Bartolomeu érsek, amennyiben a kanadai-román RMGC beindítja a tervezett külszíni fejtést.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott levél indoklásában az áll, hogy a bányaterv körüli feszültség most látszik elérni a csúcspontját. Bartolomeu metropolita arra kéri Korodit, vessen be minden törvényes lehetőséget a bányaterv megakadályozására.

"A szegénység felszámolására vannak lehetőségek, de nem így van a környezeti károkozás esetében, mely bűncselekmény végrehajtára hatalmas összegeket költenek el, kulisszák mögötti intrikákat folytatnak, szakértői véleményeket hamisítanak meg és szakemberek által összeállított dokumentumokat tüntetnek el" – áll a nyílt levélben.

Bartolomeu Anania arra hivatkozik, hogy az általa vezetett egyháztartomány területén több mint négymillió polgár ér. Az ortodox egyháztartományi vezető arra is kitér, hogy a római katolikus, a református és az unitárius egyház, továbbá a Román Tudományos Akadémia is ellenzi a bányaprojektet. "A felsorolt intézmények az ország lakosságának 99,9%-át képviselik" – jelzi nyílt levelében a metropolita. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS