2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Daniel Barbu: a román állam még saját magával sincs tisztában, nemhogy az önrendelkezéssel

2007. július 24. 11:42, utolsó frissítés: 11:48

A román politikai elit a társadalom nyomában kullog, képtelen tartani a lépést a társadalmi változásokkal, ez pedig megnehezíti a székelyföldi autonómia-törekvéseket, mivel a politikum nehezen fogja fel annak mibenlétét – mondta Daniel Barbu bukaresti politológus, a hétvégén zárult tusnádi szabadegyetemen.

Barbu szerint a román állam és a teljes politikum nemhogy az autonómia-kérdésben nem tud megegyezni, de még az olyan kisebb fajsúlyú kérdésekben sem, mint a kormányzás formája, vagy forráselosztási kérdések. Mi több a jelenlegi hatalom azt sem tudja hány állampolgára van, tehát még számolni sem tud – a legutóbbi népszavazáson egy millióval több szavazatot regisztráltak, mint amit a 2004-es népszámálási adatok mutattak. „Hogy magyarázd meg ezeknek az embereknek, akik saját funkciójukkal sincsenek tisztában, hogy mit csináljanak?” – kérdezett a bukaresti politikatudományi egyetem professzora.

Előadásában Barbu kifejtette, az önrendelkezés kivívása rendkívül hosszú folyamat, mely során meg kell küzdeni a kormány választási ígéreteivel, de a liberális személyi-autonómia felfogással is. Hozzátette: a székelyföldi autonómia megvalósulását a populizmus és az individualizmus akadályozza. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS