2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korodi: csak idő kérdése a verespataki bányaterv engedélyezési folyamatának felfüggesztése

2007. július 24. 14:48, utolsó frissítés: 14:59

Ahogy hozzáférünk a bírósági döntéshez, felfüggesztjük a verespataki aranybányaterv engedélyezési folyamatát. A minisztérium jogi osztálya már utasítást kapott a végzés megszerzésére – nyilatkozott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a Transindexnek.

A napokban ugyanis egy bírósági döntés felfüggesztette a kivitelező cég településrendezési engedélyét; Korodi akkor úgy nyilatkozott, hogy mivel ez a hír csak sajtón keresztül jutott el hozzá, a minisztérium jogászai nem tudtak végérvényes álláspontot megfogalmazni, azonban hogyha ez igaz, felfüggeszti a Rosia Montana Gold Corporation bányatervének engedélyeztetési folyamatát.

A Független Központ a Környezetvédelmi Források Fejlesztéséért (CIDRM) a hétvégén jelentette be, hogy megtámadta a bíróságon a Fehér megyei tanács által az RMGC-nek 2006-ban kibocsátott településrendezési engedélyt arra hivatkozva, hogy a megyei önkormányzatnak nem kellett volna újabb ilyen jóváhagyást kiadnia, miután a gyulafehérvári bíróság 2005 nyarán az RMGC korábbi hasonló engedélyét már megsemmisítette. A CIDRM szerint a kolozsvári bíróság alapfokon helyt adott kérésüknek, s az RMGC második településrendezési engedélyét is megsemmisítette.

Jelenleg a minisztérium vezetése alatt működő szakértői bizottság vizsgálja a tervezett beruházás környezeti hatástanulmányát, illetve a terv ellenzői által megfogalmazott kérdésekre és kifogásokra a cég által megfogalmazott válaszokat. (hírszerk./mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS