2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Demokrata fölény: 49 százalékkal a PD nyerné a választásokat

2007. július 24. 17:32, utolsó frissítés: 17:35

49 százalékkal a Demokrata Párt (PD) nyerne, ha jövő vasárnap parlamenti választásokat rendeznének – mutat rá a Soros Alapítvány legutóbbi, május 21-e és június 4-e között készült közvéleménykutatása.

Másodikok lennének a szociáldemokraták (PSD) az országos szavazatok 20 százalékával. Harmadik helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll 11 százalékkal, majd őt követi a Gigi Becali vezette Új Generáció Pártja (PNG) hét százalékos országos szavazatrészesedéssel.

Az RMDSZ és Nagy-Románia Párt (PRM) négy százalékos szavazataránnyal parlamenti küszöb alatt teljesítenének. Legkevésébé esélyesek a liberális-demokraták (PLD) és Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNŢCD) két, illetve egy százalékos szavazatrészesedéssel.

A megkérdezettek 28,1 százaléka határozatlan, míg 13,9 százalék tartózkodna.

Az intézményekbe vetett bizalom terén a pártok a választópolgárok csupán 11 százalékának támogatását élvezik. A skála másik végén az egyház található, a választópolgárok 76 százaléka bízik a klérusok vezette intézményben. Emellett a hadseregnek és az Európai Uniónak magas a bizalmi indexe, előbbiben a megkérdezettek hatvan százaléka, utóbbiban 51 százalék bízik.

Az igazságszolgáltatásban a szavazók mintegy 22 százaléka, a kormányban 18 százaléka bízik meg. A parlament 13 százalékkal a politikai pártok után a legnépszerűtelenebb alakulat - derül ki a felmérésből.

A kutatást egy 1999 személyből álló mintán végezték, plusz/minusz 2,3-as megengedett hibaszázalékkal. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS